Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Έτσι τροποποιούν τον καιρό για να αντιμετωπίσουν την ξηρασία στην California






Η πρόσφατη εντονότατη ξηρασία στην Πολιτεία California των Η.Π.Α φέρνει ξανά στο προσκήνιο την πρακτική της γεω-μηχανικής.


Πλέον, η γεωμηχανική, και εδώ έγκειται ο κίνδυνος, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εξαιρετικών δυσχερών και έκτακτων καιρικών φαινομένων, ενώ ακόμη χειρότερα, οι αντίστοιχες προσπάθειες εκλαμβάνονται ως «η καταλληλότερη λύση»..

Κεντρικός άξονας στην νέα τροποποίηση του καιρού στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α είναι «η σπορά νεφών» (σ.σ pentapostagma.gr – cloud seeding) ή το ψέκασμα στα σύννεφα από εδάφους. Η «παρέμβαση», όμως, αυτή δεν μπορεί να δημιουργήσει βροχή όταν ο ουρανός είναι καθαρός. Αντιθέτως, δημιουργείται χιόνι – και ορισμένες φορές βροχή – στα σημεία όπου είναι πιο πιθανόν αυτό να συμβεί, δηλαδή στα σύννεφα.

Οι «μηχανές σποράς» ή «συσκευές ψεκάσματος», που στο μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκονται στο έδαφος, προχωρούν σε καύση ιωδιούχου αργύρου που καταλήγει στην ατμόσφαιρα. Ο ιωδιούχος άργυρος είναι ένα αδρανές χημικό, δηλαδή δεν πραγματοποιεί χημική αντίδραση με το περιβάλλον, αλλά η δομή του είναι η κατάλληλη για τον σχηματισμό κρυστάλλων πάγου.

Και, βέβαια, αυτές οι συσκευές δεν αποτελούν προϊόν φαντασίας ή συνωμοσίας. Το Desert Research Institute λειτουργεί αρκετές τέτοιες μηχανές σποράς νεφών στην Καλιφόρνια, και έχει καταλήξει στο εύρημα ότι η διαδικασία αυξάνει την ποσότητα βροχόπτωσης κατά περίπου 10 τοις εκατό – αν και, υπάρχει μεγάλη διακύμανση από σύννεφο σε σύννεφο, και η διαδικασία είναι αρκετά αμφιλεγόμενη ως προς την αποτελεσματικότητά της.

Το 2003, μελέτη του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών των Η.Π.Α, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει απτές αποδείξεις υπέρ της σποράς νεφών, αλλά καθώς – όπως ισχυρίστηκαν – δεν υπήρχαν τα κατάλληλα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας: «αυτό δεν αμφισβητεί την επιστημονική βάση των εννοιών και των διαδικασιών της σποράς νεφών», με το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών να καλεί σε περαιτέρω έρευνες.

Οι μηχανές σποράς νεφών της Καλιφόρνια έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία στις βόρειες ορεινές περιοχές, όπου η κατάσταση του χιονιού (snowpack) επιτελεί καθοριστική σημασία για την ετήσια παροχή νερού. Πέρυσι, η συγκέντρωση χιονιού μειώθηκε σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει σημειωθεί ποτέ.

Αυτό το γεγονός έχει δραματικές επιπτώσεις για μία Πολιτεία που στηρίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στην αγροτική οικονομία: «τα κόστη και οι αγροτικές ζημίες υπολογίστηκαν σε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και η απώλεια περισσότερων από 17.000 εποχικών θέσεων και θέσεων μερικής απασχόλησης μόνο για το έτος 2014», όπως αναφέρει σε έκθεση του το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των Η.Π.Α.

Όμως, οι μηχανές σποράς εξ’ εδάφους δεν μπορούν να οδηγήσουν σε λύση στο πρόβλημα της ξηρασίας της Καλιφόρνια. Αν δεν συγκεντρωθούν σύννεφα πάνω από το σημείο όπου τοποθετούνται, τότε τα αποτελέσματα είναι ελάχιστα.

Πλέον, αυτό που προτείνεται είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος ψεκασμών μέσω μη-επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). To Desert Research Institute δοκιμάζει ήδη πιλοτικά το πρόγραμμα ψεκασμών μέσω drones, με στόχο να «κατευθυνθεί η καταλληλότερη δόση ιωδιούχου αργύρου στα σύννεφα με την μεγαλύτερη προοπτική βροχόπτωσης, οπουδήποτε και αν βρίσκονται αυτά»..

pentapostagma.gr
Το διαβάσαμε από το: Έτσι τροποποιούν τον καιρό για να αντιμετωπίσουν την ξηρασία στην California http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/10/california.html#ixzz3GV8IP6uS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)