Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Το "μπλε" της Αμφίπολης: Ένα πανάκριβο υλικό που υπάρχει και στο θεό Άμμων- Ρα της Αιγύπτου








Τι είναι ο "λαζουρίτης" ή "Λάπις λαζούλι" Το μπλέ είναι το χρώμα που κυριαρχεί στο εκπληκτικό ψηφιδωτό της Αμφίπολης.
Είναι το χρώμα που υπάρχει σε όλο το φόντο, θέλοντας προφανώς να υποδηλώσει την νύχτα που γίνεται η μεταφορά του νεκρού στον κάτω κόσμο και την στιγμή της αρπαγής της Περσεφόνης, που αποτυπώνεται με μεγάλη ένταση.

Το μπλέ εκείνη την εποχή ήταν ένα εξαιρετικά ακριβό χρώμα. Προέρχεται από το υλικό που λέγεται "λαζουρίτης":

Σαν λέξη ετυμολογείται από την περσική λέξη lazhuward , που σημαίνει “μπλε του ουρανού”.

Συχνά αναφέρεται ως "λάπις λαζούλι" και είναι γνωστό για περισσότερο από 7000 χρόνια, με την εξόρυξη του να γίνεται στο Αφγανιστάν από τα αρχαία χρόνια.

Στην Ελλάδα, αζουρίτης βρίσκεται στη Μακεδονία, την Θάσο και το Λαύριο.

Διακοσμητικά αντικείμενα από λαζουρίτη βρέθηκαν και στις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Οι Αιγύπτιοι χάραζαν πάνω στον Λαζουρίτη, αποσπάσματα από την περίφημη «Βίβλο των Νεκρών» που αφορούσαν το ταξίδι της ψυχής στον άλλο κόσμο.

Το πόσο σημαντικό ήταν για τους Αιγύπτιους το συγκεκριμένο υλικό, φαίνεται από το γεγονός ότι ο Θεός Άμμων -Ρα, φορούσε στο κεφάλι του ένα ιερό μάτι φτιαγμένο από Λαζουρίτη, ενώ ο αρχιδικαστής της Αιγύπτου είχε κρεμασμένο στο λαιμό του ένα κομμάτι "Λάπι" με χαραγμένο το σύμβολο της αλήθειας.





Θεός Άμμων - Ρα

Αξίζει να σημειωθεί πως και στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης τόσο το άλογο, όσο και η Περσεφόνη, έχουν το ένα μάτι μπλε, κάτι που μπορεί να δείχνει μια πιθανή σύνδεση του νεκρού με τον Θεό Άμμων- Ρα της Αιγύπτου, ο οποίος είχε ταυτιστεί από τον Μέγα Αλέξανδρο με τον Δία, δημιουργώντας κατά κάποιον τρόπο ένα δικό του Θεό, τον Άμμωνα - Δία.

Το πόσο σημαντικό υλικό είναι ο αζουρίτης και πόσο ακριβός το φανερώνει και το γεγονός πως μια παλιά εβραϊκή παράδοση λέει πως οι 10 εντολές ήταν χαραγμένες πάνω σε πλάκες Λαζουρίτη.

Η έτερη ονομασία του, που είναι "Λάπις Λαζούλι", προέρχεται από αντιδάνειο. Είναι λατινικό και το πρώτο συνθετικό είναι από το ελληνικό λας, που σημαίνει πέτρα. Το Λαζούλι προέρχεται από το αραβικό "Azul" που σημαίνει "γαλάζιος". Δηλαδή "γαλάζια πέτρα"

Οι Έλληνες και αργότερα οι Ρωμαίοι κατασκεύαζαν αγαλματίδια, φυλακτά, κύπελλα και σφραγίδες από λαζουρίτη.

Το 1828 δημιουργήθηκε για πρώτη φορά με συνθετικό τρόπο. Μέχρι τότε το μπλε ήταν από χρωστική ουσία από μείγμα κονιοποιημένου λαζουρίτη μαζί με κερί και λάδι.

Η χρήση του αζουρίτη στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης, ανεβάζει υπερβολικά και το συνολικό κόστος του τύμβου, κάτι που δικαιολογεί τα όσα λένε οι αρμόδιοι της ανασκαφής , ότι πιθανότατα συνδέεται με την βασιλική οικογένεια, που ήταν η μόνη που είχε να διαθέσει τόσα χρήματα.

Έργο από λαζουρίτη από την Περσέπολη:







του Σταύρου Παπαντωνίου

Πηγή: parapolitika.gr
Το διαβάσαμε από το: Το "μπλε" της Αμφίπολης: Ένα πανάκριβο υλικό που υπάρχει και στο θεό Άμμων- Ρα της Αιγύπτου http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/10/blog-post_1988.html#ixzz3GV7Ew7vr

1 σχόλιο:

  1. με το σκετετο της γοργονας που ειχαν βρει στην περιβιλο στην αμφιπολη τι εγινε ρε παιδια??
    ακουσε κανεις κατι μετα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)