Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Ασκηση προσομοιωσης “χτυπηματος” αστεροειδους απο NASA και FEMA (Απριλιος 29- Μαιος 3 2019)






NASA και FEMA , μαζι με δεκαδες ειδικους στα θεματα αστεροιδων , εκαναν ασκηση προσομοιωσης “χτυπηματος” αστεροειδους κατα την διαρκεια του 2019 Planetary Defense Conference , στο Washington DC, μεταξυ 29 Απριλιου με 3 Μαιου 2019.

Το σεναριο της ασκησης προεβλεπε , ανακαλυψη αστεροειδους κοντα στον Πλουτωνα. Ονομαστηκε 2019 PDC. Η ελλειπτικη τροχια του ,
οδηγουσε στο συμπερασμα οτι θα πλησιαζε σε αποσταση μεγαλυτερη απο 18 φορες την αποσταση Γης-Σεληνης. Να σμειωσω οτι ο 1998 OR2 θα περασει σε αποσταση 16 φορες την αποσταση Γης-Σεληνης την 29 Απριλιου (τι συμπτωση!!) 2020.

Συμφωνα με το σεναριο οι πιθανοτητες προσκρουσης αρχικα υπολογιζονται 1 στις 50000 για την χρονια 2027. Συμφωνα με το σεναριο της ασκησης παντα, οι αστρονομοι υπολογιζουν το μηκος του στα 100-300 μετρα (ο 1998 OR2 ειναι εως 4 μιλια). Tο σεναριο της ασκησης συνεχιζει και οι πιθανοτητες προσκρουσης ανεβαινουν στο 1% . Συμφωνα με τα πρωτοκολλα 1% ειναι το οριο , περα απο το οποιο σημαινεται συναγερμος σε αρχες (στρατιωτικες και πολιτικες).

Οι αστρονομοι υπολογιζουν τωρα εναν πιθανο διαδρομο τροχιας του αστεροειδους πανω απο την Γη μεχρι του σημειου προσκρουσης. Το σεναριο αναφερει περιοχες απο την Δ.Αφρικη , Ατλαντικο Ωκεανο , ΗΠΑ ,
εως τον Ειρηνικο Ωκεανο. Οι υποθετικοι αυτοι “διαδρομοι” στενευουν με το περασμα των ημερων, και καταληγουν στην Ν.Υορκη ως σημειο προσκρουσης. Aρχιζει η υποτιθεμενη εκκενωση της Ν.Υορκης (αναρωτιεμαι πως;) και γινονται οι πρωτοι υπολογισμοι ζημιων, απωλειων και τραυματιων.

Ανακοινωνεται η αποστολη 3 “kinetic impactors” , δηλ. 3 μεγαλα , υψηλης ταχυτητας διαστημοπλοια “φορτωμενα” με πυρηνικα , τα οποια πρεπει να εκραγουν πανω στον αστεροειδη και να τον εκτρεψουν. Υποσημειωση , οτι η εκτροπη τροχιας αστεροειδων (μικρου ομως μεγεθους) ειναι δυνατη , μεσω του παραπανω αναφερθεντος προγραμματος. Ονομαζεται DART (Double Asteroid Redirection Test). H αποστολη των διαστημοπλοιων ειναι επιτυχης (συμφωνα με το σεναριο παντα) , εκτρεπεται ο αστεροειδης της πορειας του , αλλα ενα θραυσμα μηκους εως 80 μετρων συνεχιζει κανονικα προς την Γη.
Ετσι στηνονται νεοι “διαδρομοι προσκρουσης” , με τις ανατολικες ΗΠΑ και τον Ατλαντικος Ωκεανο να συνεχιζουν να ειναι οι πιθανοτεροι στοχοι του θραυσματος.


Ωστοσο υπηρξε happy end και το θραυσμα “καηκε” στην ατμοσφαιρα.

https://gizmodo.com/nasa-and-fema-will-simulate-an-impending-asteroid-strik-1834308695
http://www.esa.int/Safety_Security/The_day_the_asteroid_might_hit
https://blogs.esa.int/rocketscience/2019/04/25/hypothetical_impact/

https://katohika.gr/diethni/askisi-prosomoiosis-chtypimatos-asteroeidous-apo-nasa-kai-fema-aprilios-29-maios-3-2019/?fbclid=IwAR0B1hKFAkyZST8EbX15HLAb1ycCI1LGNrooX2qQJMMpTjqcs3iP8mLgNIA

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)