Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Ο τεράστιος αρχαίος μονόλιθος στο Λίβανο




Ο τεράστιος αρχαίος μονόλιθος στο Λίβανο

Το καλοκαίρι του 2014 το Ανατολικό Τμήμα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Οργανισμού διεξήγαγε ανασκαφές στο λατομείο του Μπααλμπέκ / Αρχαία Ηλιούπολη, στο Λίβανο.



Εκεί βρίσκεται ο μονόλιθος «Hajjar al-Hibla» (που σημαίνει, ο Λίθος της Εγκύου). Παρόμοιοι ογκόλιθοι μήκους 20 μ. χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του βάθρου του τεράστιου Ναού του Διός στο ρωμαϊκό ιερό του Μπααλμπέκ.

Στόχος των φετινών ανασκαφών ήταν η ανακάλυψη νέων στοιχείων για τις μεθόδους εξόρυξης και μεταφοράς των μεγαλιθικών μνημείων. Οι αρχαιολόγοι τεκμηρίωσαν τα ίχνη επεξεργασίας και διερεύνησαν τις παλιές χωματερές μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, προκειμένου να εντοπίσουν και να χρονολογήσουν στρωματογραφημένα όστρακα κεραμικής και μικρά ευρήματα.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι ο μονόλιθος «Hajjar al-Hibla» έμεινε στο λατομείο, επειδή η ποιότητα του λίθου σε μια ακμή του μονόλιθου αποδείχθηκε κακή και ο μονόλιθος θα μπορούσε εύκολα να υποστεί βλάβη κατά τη μεταφορά του.

Κάτω από το «Hajjar al-Hibla» και ακριβώς δίπλα από αυτό, υπάρχει και
ένας δεύτερος μεγαλιθικός ογκόλιθος, ακόμη μεγαλύτερος από το πρώτο: 19,60x6x5,5 μέτρα.

Προκειμένου να προσδιοριστεί το ακριβές ύψος του, τα σκάμματα θα πρέπει να επεκταθούν σε μία από τις επόμενες αρχαιολογικές αποστολές στην περιοχή. Ο δεύτερος μονόλιθος ζυγίζει 1.650 τόνους. Οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μονόλιθος θα μεταφερόταν χωρίς να κοπεί. Αυτό σημαίνει, ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο (γνωστό) μέχρι τώρα αρχαίο μονόλιθο.


crashonline.gr

Το διαβάσαμε από το: Ο τεράστιος αρχαίος μονόλιθος στο Λίβανο http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2018/02/blog-post_4345.html#ixzz58c8jy1dY

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)