Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Εντυπωσιάζει το μυστήριο του έφιππου ηγεμόνα που βρήκαν στον βυθό ψαράδες της Καλύμνου





Ιδιαίτερη αναφορά στον έφιππο ηγεμόνα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλύμνου,
κάνει η εφημερίδα«Καθημερινή» στο πλαίσιο αφιερώματος στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων που βρίσκεται επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στον ίσκιο της Ακρόπολης.
Οι συντηρητές μιλούν για το πλέον εντυπωσιακό εύρημα που είναι κλεισμένο σε μια βιτρίνα στον ισόγειο χώρο της εφορείας.
«Πρόκειται για τα τμήματα ενός μεγάλου αγάλματος της ύστερης ελληνιστικής περιόδου, το οποίο έχει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία. Το 2006 ένας ψαράς ανέσυρε ένα χάλκινο πόδι αγάλματος με τα δίχτυα του στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Κω. Λίγο αργότερα ένας άλλος ψαράς, συγγενής του πρώτου, βρήκε το άλλο πόδι στην ίδια περιοχή. Το 2009 εντόπισε το τμήμα ενός θώρακα, ενώ προφανώς στο σύμπλεγμα αυτό που είναι ένας έφιππος ηγεμόνας ανήκει και ένα εντυπωσιακό κεφάλι που βρέθηκε και αυτό στα ίδια νερά. Το αξιοπερίεργο είναι ότι πραγματοποιήθηκε αρχαιολογική έρευνα στο σημείο όπου υπέδειξαν οι ψαράδες αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Με απόσταση ετών, πάντως, συμπληρώθηκε σταδιακά ένα παζλ, το οποίο δείχνει έναν ρωμαλέο άνδρα με ένα καπέλο που ονομάζεται καψία. Με το ένα χέρι του κρατά τα γκέμια και με το άλλο απευθύνει χαιρετισμό.
Από το σύμπλεγμα απουσιάζει το άλογο. Όλα τα τμήματα έχουν συντηρηθεί αλλά κάποια δεν βρίσκονται στην εφορεία.

«Ο θώρακας χρειάστηκε να μείνει πολύ καιρό μέσα στη δεξαμενή αφαλάτωσης και ταιριάζει γάντι με τα δύο πόδια» μας εξηγεί η Αγγελική Σίμωση. «Για το κεφάλι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, καθώς δεν βρίσκεται στην Ελλάδα. Το έχουμε δανείσει για σημαντικές εκθέσεις που γίνονται στο εξωτερικό αυτήν την περίοδο. Πήγε πρώτα στη Φλωρεντία. Μετά στην Αμερική και τώρα ετοιμάζεται να παρουσιαστεί στη μεγάλη έκθεση αρχαίας ελληνικής τέχνης που θα γίνει στην Ιαπωνία. Από την πείρα μας, πάντως, πιστεύουμε ότι αποτελεί τμήμα του μεγάλου αυτού αγάλματος που είναι πολύ όμορφο» υπογραμμίζει η επικεφαλής.
Προς χάριν του δημοσιογραφικού φακού, οι συντηρητές μας κάνουν μια μικρή παρουσίαση. Ξεβιδώνουν προσεκτικά τις βιτρίνες και φέρνουν ένα ξύλινο κιβώτιο γεμάτιο αφρολέξ μέσα στο οποίο βρίσκονται τα πόδια. Υστερα, ο Αγγελος Τσομπανίδης κρατά τα πόδια στη σωστή θέση για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια αίσθηση της ακέραιας σύνθεσης. Η ίδια διαδικασία θα γίνει και για το κεφάλι, όταν με το καλό γυρίσει από το εξωτερικό».
Που θα γίνει η επανένωση του αγάλματος;
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο αρχαιολόγο κ. Μιχάλη Κουτελλά αυτή τη στιγμή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου, δεν βρίσκεται κανένα τμήμα του έφιππου θωρακοφόρου. Τον περασμένο Φεβρουάριο «η κεφαλή του ηγεμόνα» ταξίδεψε για μια ακόμη φορά στο εξωτερικό προκειμένου να παρουσιαστεί σε τρεις αρχαιολογικές εκθέσεις, που θα πραγματοποιούνταν σε Φλωρεντία, Λος Άντζελες και Ουάσιγκτον. Τελευταία προέκυψε και η έκθεση αρχαίας ελληνικής τέχνης στην Ιαπωνία.
Τον περασμένο Οκτώβρη μεταφέρθηκαν στην Εφορεία και τα πόδια του ηγεμόνα προκειμένου να ενωθεί με τον κορμό.
Όπως επισημαίναμε και σε παλαιότερο ρεπορτάζ (πατήστε εδώ) αν δεν κινηθούν έγκαιρα οι τοπικές αρχές είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να αποσπασθούν οριστικά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου και τα άλλα δύο τμήματά του (κεφαλή και σκέλη) προκειμένου ο ανδριάντας να εκτεθεί ολοκληρωμένος σε κάποιο άλλο μουσείο. Και τούτο γιατί πολλοί υποστηρίζουν πως μπορεί το άγαλμα να βρέθηκε στην περιοχή της Καλύμνου, δεν ανήκει όμως στην Κάλυμνο!










kalymnosola
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
http://revealedtheninthwave.blogspot.gr/2016/02/blog-post_620.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)