Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013

Η σκοτεινή πλευρά του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Πανεπιστημιακή έρευνα υποστηρίζει ότι ήταν μαυραγορίτης και φοροφυγάς


Ένα διαφορετικό πρόσωπο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ παρουσιάζει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Αμπερίστγουιθ. Σύμφωνα με την έρευνα, ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας ήταν μαυραγορίτης και φοροφυγάς.

Η έρευνα αναφέρει ότι σε περιόδους που υπήρχε έλλειψη τροφίμων, ο Σαίξπηρ μάζευε σιτηρά, βύνη και κριθάρι και τα ξαναπουλούσε πιο ακριβά σε γείτονές του και σε ντόπιους εμπόρους. Αυτό γινόταν για μία περίοδο 15 ετών.

Η Δρ Τζέιν Άρτσερ, επικεφαλής της έρευνας, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να κρίνουμε τον βρετανό «βάρδο» πολύ αυστηρά, καθώς συγκεντρώνοντας τρόφιμα διασφάλιζε ότι σε περίοδο λιμού η οικογένεια και οι γείτονές του δεν θα πεινούσαν.

«Το να θυμόμαστε τον Σαίξπηρ ως άνδρα της πείνας, τον κάνει πιο ανθρώπινο, πιο κατανοητό, περισσότερο περίπλοκο» λέει η ίδια.

Ο Σαίξπηρ κατηγορήθηκε για συγκέντρωση τροφίμων σε περίοδο έλλειψης τροφίμων το 1598, ενώ παρά λίγο να μπει φυλακή για φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Σαίξπηρ «κυνηγούσε αυτούς που δεν τον πλήρωναν για τα προϊόντα και χρησιμοποιούσε τα κέρδη για να προάγει τη δραστηριότητά του ως δανειστή χρημάτων».

Η έρευνα εξέτασε, επίσης, πώς η πείνα και η τροφή αποτυπώνονται στο έργο του Σαίξπηρ. Στον Κοριολανό για παράδειγμα βλέπουμε έναν λιμό που προκαλούν και εκμεταλλεύονται οι πλούσιοι έμποροι και οι πολιτικοί.

Το έργο γράφτηκε το 1607, στη διάρκεια εξεγέρσεων με αίτημα την τροφή.

Τα συμπεράσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν τον Μάιο.
http://newingreece.blogspot.gr/2013/04/blog-post_8739.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...