Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Η μικροτερη χωρα του Κοσμου




Η μικρότερη χώρα στον κόσμο βρίσκεται στην Ευρώπη και ονομάζετε
Sealand. Είναι μια εγκαταλελειμμένη βρετανική ναυτική πλατφόρμα. Ενώ υπάρχουν μόνο πέντε μόνιμοι κατοίκοι και 550 τετραγωνικα έδαφος, η Sealand έχει σύνταγμα, σφραγίδα, σημαία, νόμισμα και πληρεί όλα τα κριτήρια για ένα μέλος που αναφέρεται στη σύμβαση του Μοντεβίδεο για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών.
Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου η άμυνα του Ηνωμένου Βασιλείου είχε κατασκευάσει πύργους στις εκβολές του Τάμεση, με εκτοξευτές ζενίθ, προβολείς και ραντάρ. Καθήκον τους ήταν να αποτρέπουν τα γερμανικά αεροσκάφη να βομβαρδίσουν τους βρετανικούς λιμένες. Στην δεκαετία του 60 στις εγκαταλελειμένες αυτές βάσεις άρχισαν να χτίζονται πειρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί,ένας απο αυτούς ηταν και ο σταθμός ”Britain’s Better Music Station” τον οποίο ξεκίνησε ο Paddy Roy Bates πρώην στρατιωτικός του Βρετανικού στρατού με την οικογένεια του η οποία και επέλεξε να εγκατασταθεί στην βάση.
Το 1967, ωστόσο, η αγγλική κυβέρνηση πέρασε ένα νόμο κατά της πειρατείας και οι πειρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έκλεισαν.Ένας φίλος και δικηγόρος του Πάντι, του έδωσε συμβουλές για το πώς να νομιμοποιήσουν τον ραδιοφωνικό τους σταθμό, σε μια χώρα όπου οι ραδιοφωνικές εκπομπές δεν είναι παράνομες μονο που για να το καταφέρει αυτο,θα έπρεπε να δημιουργίσει την δικιά του χώρα. Για τη διατήρηση του εδάφους του ο Paddy Roy Bates κήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχή της βάσης του Θαλάσσιου Sealand,μετα δημιούργισε το κυρίαρχο Πριγκιπάτο (Πριγκιπάτο του Sealand) και ανακήρυξε τον εαυτό του πρίγκιπα Roy I. Η σύζυγός του Joan ανακηρύχθηκε πριγκίπισσα και ο ανήλικος γιος Μιχαήλ πήρε το όνομά του Prince και Crown.Το 1968, οι βρετανικές αρχές προσπάθησαν να καταλάβουν το νεαρό κράτος. Ο Βρετανικός στόλος πλησίασε στην εξέδρα, αλλά η αρχοντική οικογένεια απαντήσε με προειδοποιητικές βολές στον αέρα. Ο στόλος υποχώρησε. Όμως ο Paddy Roy ήταν ακόμη ένας πολίτης, κατά τη δίκη του η οποία άρχισε στις 25 Νοεμβρίου 1968 στο Essex County, το δικαστήριο έκρινε ότι η επικράτεια του πριγκιπάτου Sealand είναι εκτός της εθνικής επικράτειας, και πως η υπόθεση είναι εκτός της βρετανικής δικαιοδοσίας, έτσι αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Πριγκιπάτου Sealand.
Μερικά χρόνια μετά την ίδρυσή του, το πριγκιπάτο απόκτησε επτά σημείων σύνταγμα, σημαία, έμβλημα, ύμνο, τα δικά του γραμματόσημα, επίσημο νόμισμα (δολάριο sealand) και διαβατήρια.
Το 1978 το Πριγκιπάτο Sealand ήρθε σε πόλεμο με τη Γερμανία και την Ολλανδία. Στη συνέχεια, πολλοί επιχειρηματίας από τη Γερμανία και ο πρωθυπουργός του Πριγκιπάτου Sealand Count Gottfried Αλέξανδρος Ahenbah, προσπάθησαν να αποσπάσουν την χώρα και τον πρίγκιπα Michael. Ωστόσο, αντιμετώπισαν αντίποινα από το πριγκιπάτο της Sealand μέχρι που απο το πριγκιπάτο της Sealand κατάφεραν και έπιασαν και αιχμαλώτους.
Οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Γερμανίας υπέβαλαν αίτηση για την απελευθέρωσή τους. Πρώτα ζήτησαν να παρέμβει η Αγγλία, αλλά η βρετανική κυβέρνηση, επικαλούμενη την απόφαση του δικαστηρίου, ανακοίνωσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν έχει εξουσία στο έδαφος της Sealand. Στη συνέχεια, σε μία πράξη αναγνώρισης της κυριαρχίας του Sealand, η Γερμανία έστειλε έναν διπλωμάτη κατευθείαν στην Sealand για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των κρατουμένων. Ο Prince Roy απελευθέρωσε τους ολλανδικής καταγωγής αιχμαλώτους μετά το τέλος του πολέμου. Ο Jerry απελευθερώθηκε αργότερα ως πολίτης της Sealand, είχε και διαβατήριο και γι'αυτό δικάστηκε για προδοσία.
Ο Αλέξανδρος Ahenbah συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην μικρή χώρα. Μετά την επιστροφή του στη Γερμανία, άρχισε να σφραγίζει παράνομα διαβατήρια της Sealand, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσε σε πολλά εγκλήματα, όπως η δημιουργία των πλαστών τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και την δολοφονία του Gianni Versace.
Το 1987 η Βρετανία επιχείρησε εκ νέου να εντάξει την Sealand ανακοινώνοντας την επέκταση των χωρικών της vodido 12 μίλια και το Πριγκιπάτο Sealand αυτόματα εμπίπτει στο εσωτερικό της χώρας.Ο Roy, με τη σειρά του, είπε ότι επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, έτσι ένα μέρος της Αγγλίας, αμέσως έγινε μέρος του Sealand. Και οι δύο πλευρές απόφυγαν σοφά την στρατιωτική σύρραξη και την κοινή χρήση των χωρικών υδάτων του, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική.
Η οικονομική ανεξαρτησία της Sealand είναι εξασφαλισμένη από τα έσοδα της εταιρείας HeyvanKo του Πρίγκιπα Μιχαήλ, η οποία προσφέρει φιλοξενία web servers και υπεράκτιες συναλλαγές.
Το Πριγκιπάτο της Sealand μείνει στην ιστορία ως η πρώτη χώρα που κάηκε ολοσχερός από πυρκαγιά. Στις 23 Ιουνίου, 2006 βραχυκύκλωμα στη γεννήτρια προκάλεσε φωτιά, την φωτιά έσβησε η βρετανική διοίκηση.Η αποκατάσταση του τεχνητού νησιού απαιτούσε πολύ μεγάλο κόστος και έτσι ο μονάρχης της Sealand κύρηξε την χώρα προς πώληση.
Για τη διαχείριση της Sealand νοιάζεται σήμερα ο πρίγκιπας Michael, για λόγους υγείας ο Roy και η Joan περνάνε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην Ισπανία. Ο πρίγκιπας Michael, ο οποίος έχει ξεπεράσει ήδη τα 50, είναι πατέρας δύο παιδιών -του πρίγκιπα Liam και της πριγκίπισσας Charlotte, οι μέλλον κληρονόμοι της δυναστείας Bates.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)