Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Μέδουσες, ο πιο παλιός κάτοικος του πλανήτη



 

Η µέδουσα Chrysaora quinquecirrha ζει στον Ατλαντικό και είναι ένα από τα είδη που µελέτησαν οι επιστήµονες στις πρόσφατες έρευνες





Η εµφάνισή τους στον πλανήτη χρονολογείται πριν από 600 µε 700 εκατοµµύρια χρόνια, ζουν δηλαδή στη Γη τον διπλάσιο χρόνο απ’ ό,τι τα πρώτα ψάρια ή τα έντοµα και τρεις φορές περισσότερο από τους δεινόσαυρους
Νέες έρευνες βάζουν τη µέδουσα, το αρχαιότερο πολυοργανικό ζώο στον πλανήτη, στη θέση που της αξίζει στο ζωικό βασίλειο και καταρρίπτουν την επικρατούσα άποψη ότι πρόκειται για έναν οργανισµό χωρίς ιδιαίτερη σηµασία. Παρά τα όσα πίστευαν ώς τώρα οι επιστήµονες, οι µέδουσες δεν είναι καθόλου απλά πλάσµατα. Οχι µόνο έχουν κεντρικό νευρικό σύστηµα – κι ας µην τους φαίνεται – αλλά διαθέτουν και εγκέφαλο, σύµφωνα µε κάποιους ειδικούς.

Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά είδη µέδουσας, που ζουν σε όλο τον κόσµο, όπου υπάρχει νερό. Η εµφάνισή τους στον πλανήτη χρονολογείται πριν από 600 µε 700 εκατοµµύρια χρόνια, ίσως περισσότερο. Ζουν δηλαδή στη Γη τον διπλάσιο χρόνο απ’ ό,τι τα πρώτα ψάρια ή τα έντοµα, και τρεις φορές περισσότερο από τους δεινόσαυρους. «Οι µέδουσες είναι τα αρχαιότερα πολυοργανικά ζώα στον πλανήτη», λέει ο Ντέιβιντ Αλµπερτ, ειδικός στις τσούχτρες στο Εργαστήριο Θαλάσσιας Βιολογίας στο Βανκούβερ του Καναδά.

Μία από τις τελευταίες έρευνες για τις µέδουσες δηµοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Current Biology» από τον Αντερς Γκαρµ, που µελετά το είδος στο Πανεπιστήµιο της Κοπεγχάγης. Μαζί µε τους συνεργάτες του, περιγράφει το καταπληκτικό οπτικό σύστηµα της µέδουσας, που διαθέτει ένα πλέγµα από 24 µάτια τεσσάρων διαφορετικών τύπων.

Σε µία άλλη έρευνα, πουδηµοσιεύεται στην επιθεώρηση«Experimental Biology», ο Ρίτσαρντ Σάτερλι, καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας στο Πανεπιστήµιο της Βόρειας Καρολίνας, ανατρέπει την άποψη για την απουσία κεντρικού νευρικού συστήµατος της µέδουσας. Στην πραγµατικότητα, αυτό που συµβαίνει είναι ότι τα κύτταρα του νευρικού συστήµατος είναι διάχυτα σε όλο το σώµα της µέδουσας, σε αντίθεση µε έναν οργανισµό που είµαστε σίγουροι ότι διαθέτει εγκέφαλο και σπονδυλική στήλη, σηµειώνει ο Σάτερλι.

Λεπτοµερείς µελέτες της αρχιτεκτονικής των νευρώνων και της δραστηριότητάς τους φανερώνουν «νευρωνική συµπύκνωση», δηλαδή σηµεία όπου οι νευρώνες συναντώνται κι ενώνονται για να σχηµατίσουν διακριτές δοµές, που λαµβάνουν δεδοµένα από τον εξωτερικό κόσµο και τα µεταφράζουν για να εκµαιεύσουν την κατάλληλη «απάντηση» από τη µέδουσα.

«Οι τσούχτρες κάνουν πολύ περισσότερα απ’ ό,τι νοµίζουν οι άνθρωποι, κι αν διαβάσετε κάπου ότι δεν έχουν κεντρικό νευρικό σύστηµα, να ξέρετε ότι είναι λάθος», λέει ο Σάτερλι. Ο Ντέιβιντ Αλµπερτ µάλιστα, πιστεύει ότι οι µέδουσες έχουν και εγκέφαλο. Ο επιστήµονας έχει µελετήσει το είδος για πολλά χρόνια στον Κόλπο Ρόσκο του ∆υτικού Καναδά. Με έκπληξή του διαπίστωσε πως όταν έρχεται η παλίρροια ή πολύ ισχυρά ρεύµατα, οι µέδουσες βουτάνε στα βαθιά για να βρουν ήρεµα νερά. Το ίδιο κάνουν για να βρουν νερά µε πολύ αλάτι, όταν καταλήγει στη θάλασσα φρέσκο νερό από τα γύρω βουνά, πράγµα που σηµαίνει πως έχουν «µετρητή αλατότητας».

Επίσης, κινούνται σε οµάδες και διαθέτουν «µοριακές επιγραφές» στο εξωτερικό της κοιλότητάς τους, µέσω των οποίων αναγνωρίζουν αν η µέδουσα που έχουν µπροστά τους είναι εχθρικό ή φιλικό είδος.




Οχι ΜΟΝΟ έχουν κεντρικό νευρικό σύστηµα αλλά διαθέτουν και εγκέφαλο, σύµφωνα µε ειδικούς



https://www.tanea.gr/2011/06/11/world/medoyses-o-pio-palios-katoikos-toy-planiti/?fbclid=IwAR2cXMdymzGi0L5TPGkrcV9TDN-Egsgs8jIyggPnEVkwSeQ40ZMsPDFMam4

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)