Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020
Home »
ΕΛΛΑΔΑ
,
ΘΕΩΡΙΕΣ
,
ΘΡΥΛΟΣ
,
ΙΣΤΟΡΙΑ
» Όταν Η Μυθολογία Αποδεικνύεται Ότι Είναι Ιστορία Και Όχι Παραμύθι
Όταν Η Μυθολογία Αποδεικνύεται Ότι Είναι Ιστορία Και Όχι Παραμύθι
Α. ΑΜΑΖΟΝΕΣ.
Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι ήταν βέβαιοι ότι οι Αμαζόνες ήταν πραγματικές. Από την δεκαετία του ΄90 και μετά, οι αρχαιολόγοι άρχισαν να ανακαλύπτουν μία σειρά από τάφους γυναικών θαμμένων με τα όπλα τους στις περιοχές της Μογγολίας, του Καζακστάν και της νότιας Ρωσίας που περιείχαν αποδείξεις ότι οι θρυλικές Αμαζόνες υπήρχαν πραγματικά.
Αμαζόνα με παντελόνια και ασπίδα, όπως τη βλέπουμε σε αττικό αλάβαστρο, (περίπου 470 π.Χ.), το οποίο βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι ήταν βέβαιοι ότι οι
Αμαζόνες ήταν πραγματικές. Από την δεκαετία του ΄90 και μετά, οι αρχαιολόγοι άρχισαν να ανακαλύπτουν μία σειρά από τάφους γυναικών θαμμένων με τα όπλα τους στις περιοχές της Μογγολίας, του Καζακστάν και της νότιας Ρωσίας που περιείχαν αποδείξεις ότι οι θρυλικές Αμαζόνες υπήρχαν πραγματικά. Τάφοι γυναικών πολεμιστριών έχουν βρεθεί επίσης και στη Βεργίνα της Μακεδονίας.
Αμαζονομαχία : Μαρμάρινο γλυπτό που απεικονίζει μάχη μεταξύ Αμαζόνων και Ελλήνων πολεμιστών. (Στάση Μετρό Ακρόπολης)
Β. ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ;
Αρχαιοελληνικό πλοίο 2.400 χρόνων ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα και είναι πανομοιότυπο με το καράβι του Οδυσσέα, που απεικονίζεται σε διάσημο αγγείο που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Το μήκους 23 μέτρων καράβι, που οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι αρχαιοελληνικό, βρέθηκε σχεδόν άθικτο το 2017, με το ιστίο, το πηδάλιο και τα καθίσματα των κωπηλατών ακόμα στη θέση τους, σε βάθος μεγαλύτερο των 2 χλμ., η ηλικία του οποίου επιβεβαιώθηκε πρόσφατα.
Ο λόγος που το συγκεκριμένο ναυάγιο διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση είναι η απουσία οξυγόνου στο συγκεκριμένο σημείο του βυθού, όπως εξήγησε η ομάδα των Αρχαιολόγων, γιατί αυτή εμπόδισε την οξείδωση.
«Ένα καράβι από την κλασσική εποχή, επιβίωσε σχεδόν ακέραιο στον βυθό, σε βάθος μεγαλύτερο των 2 χιλιομέτρων. Είναι κάτι που δεν περίμενα ποτέ ότι θα έβλεπα», αναφέρει ο καθηγητής Τζον Άνταμς, επικεφαλής του Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP) και της ομάδας που έκανε την συγκλονιστική ανακάλυψη.
«Πρόκειται για ένα εύρημα που αλλάζει όσα γνωρίζουμε για την ναυπηγική και την ναυσιπλοΐα στον αρχαίο κόσμο», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.
Το ναυάγιο πιστεύεται ότι ανήκει σε εμπορικό καράβι. Η μόνη εικόνα που έχουμε μάλιστα για καράβια αυτού του τύπου προέρχεται από τον διάσημο αγγείο «Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες», που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται στο
480-470 π.Χ.
Σε αυτό το υπέροχο αγγείο (που φιλοτεχνήθηκε την ίδια εποχή που κατασκευάστηκε το καράβι) ο ομηρικός ήρωας εμφανίζεται δεμένος στο κατάρτι, να προσπαθεί με τους συντρόφους του να αντισταθεί στο τραγούδι των Σειρήνων.
Γ. ΤΡΩΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ/ΕΡΡΙΚΟΣ ΣΛΗΜΑΝ (1822-1890)
Ο Ερρίκος Σλήμαν ήταν Γερμανός επιχειρηματίας, σημαντικός πρωτοπόρος στον τομέα της Αρχαιολογίας. Έγινε γνωστός για τις ανασκαφές του στην αρχαία Τροία και τις Μυκήνες. Μέχρι τότε όλοι νόμιζαν ότι ο Τρωικός Πόλεμος ήταν Μυθολογία.
Δ. Ο ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ ΣΤΙΣ ΜΥΚΗΝΕΣ.
Πρόκειται για τον πιο εντυπωσιακό από τους εννέα μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους, που βρέθηκαν στις Μυκήνες. Χρονολογείται μεταξύ του 1350 και του 1250 π.Χ. και θεωρείται ως ένα από τα ωριμότερα δείγματα του τύπου. Είναι βέβαιο ότι χρησιμοποιήθηκε για την ταφή κάποιου σημαντικού μέλους της βασιλικής οικογένειας των Μυκηνών. Μέχρι σήμερα, ο τάφος είναι γνωστός και ως «θησαυρός του Ατρέως» ή «τάφος του Αγαμέμνονα». Ηταν θαμμένα 4 συνολικά άτομα εκ των οποίων η μοναδική γυναίκα είχε συγγενική σχέση με τον άνδρα ο οποίος φορούσε στο πρόσωπο τη χρυσή μάσκα.
Πηγές: iefimerida.gr, βικιπαίδεια.
Μ.Χ.Αναγνωστοπούλου
https://nobile.gr/
https://www.ksipnistere.com/2020/10/blog-post_531.html
Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου