Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016

Ποιό μυστικό κρύβει ἡ πολεοδομία τῆς ἀρχαίας Ἀλεξανδρείας;
Aν όντως αληθεύει αυτό,που λογικά θα αληθεύει,είναι άλλη μια απόδειξη του πόσο ανώτερος ήταν ο νούς αυτού εδώ του λαού και το πόσο δίκαια αναφέρεται γι’αυτόν ότι έβαλε τα θεμέλια της ανθρωπότητος !


Η αρχαία Αλεξάνδρεια χτίστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένη αστρονομικά με τη γέννηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αυτό σημαίνει ότι το βασικό πολεοδομικό της σχέδιο ευθυγραμμίζεται με την κίνηση του ήλιου στον ουρανό κατά τη μέρα της γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμφωνα με δύο Ιταλούς ερευνητές που συνδυάζουν την μελέτη της αρχαιοαστρονομίας με την πολεοδομία.
Οι Τζούλιο Μάλι και Λουίζα Φέρο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό περιοδικό αρχαιολογίας «Oxford Journal of Archaeology», υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν νέα στοιχεία που εξηγούν γιατί η Αλεξάνδρεια δεν απλωνόταν παράλληλα με την Μεσόγειο θάλασσα, αλλά η κεντρική οδική αρτηρία της ευθυγραμμιζόταν σχεδόν τέλεια με τον ανατέλλοντα ήλιο, όπως αυτός θα φαινόταν στις 20 Ιουλίου 356 π.Χ, που θεωρείται η ημερομηνία γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι ερευνητές μελέτησαν τοπογραφικά την πόλη και τον προσανατολισμό του ορθογώνιου πολεοδομικού πλέγματός της, ο κεντρικός διαμήκης άξονας του οποίου ήταν ευθυγραμμισμένος με την πορεία του ήλιου. Υποπτευόμενοι ότι η σχεδίαση της Αλεξάνδρειας σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο αστρονομικό γεγονός, οι ιταλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν λογισμικό προσομοίωσης για να αναπαραστήσουν την πορεία του ήλιου κατά την ημέρα γέννησης του Αλεξάνδρου. Έτσι, ανακάλυψαν ότι η αυτή η εκτιμώμενη πορεία παρεκκλίνει λιγότερο από μισή μοίρα από την χάραξη της κεντρικής λεωφόρου της αρχαίας πόλης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελούσε συνήθη πρακτική στην αρχαιότητα ο πολεοδομικός σχεδιασμός μιας νέας πόλης ή σημαντικού μνημείου (π.χ. της Πυραμίδας της Γκίζας) να βασίζεται σε σημαδιακά αστρονομικά συμβάντα. Οι Ιταλοί αρχιτέκτονες πιστεύουν ότι η ευθυγράμμιση της Αλεξάνδρειας με τη γέννηση του Αλεξάνδρου ήταν ένας τρόπος να αναδειχτεί η ισχύς του τελευταίου. - See more at: http://master-lista.blogspot.gr/2012/11/blog-post_5686.html#sthash.ubCT4z2U.dpuf

Στην ενότητα μας "Αρχαία Ελλάδα " μπορείτε να διαβάζετε και να μάθετε για τους λαμπρούς προγόνους μας!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!filonoi.gr - See more at: http://master-lista.blogspot.gr/2012/11/blog-post_5686.html#sthash.8PKUGJpL.tp3fhCuJ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...