Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Το εμφυτεύσιμο RFID τσιπάκι










Πριν καθιερώσουν την Κάρτα Πολίτη με RFID, ξεκίνησαν να διαφημίζουν μια από τις πιθανές εκδοχές της μετά-Κάρτας εποχή…




Ο Σάντρο Πόρτνερ δεν έχει κανένα πρόβλημα να μπει σπίτι του, ακόμη κι όταν έχει ξεχάσει τα κλειδιά του. Αρκεί να κουνήσει το χέρι του μπροστά στη συσκευή ανάγνωσης του τσιπ.




Ο Ελβετός είναι φανατικός της τεχνολογίας και έχει βάλει δύο τσιπ στο σώμα του, τα οποία επιτρέπουν την ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων. Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για να προσδιορίσει αυτόματα ανθρώπους ή αντικείμενα και αποτελεί την τεχνολογική εξέλιξη των barcode. Το ίδιο όμως κάνει και με το κινητό του, με το οποίο συνδέεται μέσω του τσιπ.




«Δεν λέω ότι είναι απαραίτητο. Είμαι φανατικός της τεχνολογίας και ήταν μια εφεύρεση που ήθελα να δοκιμάσω, γιατί μπορεί σύντομα να μην υπάρχει» δήλωσε ο Σάντρο Πόρτνερ.




Αυτά τα τσιπ έχουν πολλές και διαφορετικές εφαρμογές, πέρα από το άνοιγμα πορτών και τη σύνδεση με το κινητό μας. Δεν βλάπτουν σε καμιά περίπτωση τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ ακόμη και καλλιτέχνες τατουάζ έχουν αρχίσει να τα εμφυτεύουν.




«Περίπου 70-80 άτομα έχουν έρθει σε μας για να τους βάλουμε εμφυτεύματα. Έρχονται περιοδικά. Ένας το βάζει, κάποιοι άλλοι βλέπουν το αποτέλεσμα και έρχονται κι αυτοί με τη σειρά τους» αναφέρει ο δημιουργός των τατουάζ, Ντέντι Λέεμαν ενώ ο Σάντρο Πόρτνερ που το έχει βάλει με αυτό το τρόπο ομολογεί:




«Μερικοί θεωρούν παράξενο να έχουν εμφύτευμα. Βλέπουν όμως το αποτέλεσμα και το ξανασκέφτονται, απλώς περιμένουν μήπως το τσιπ τους επιτρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερα πράγματα».




Είναι όμως πραγματικά χρήσιμη αυτή η τεχνολογία; Η ανθρωπολόγος Ντανιέλα Τσέρκι θεωρεί ότι σύντομα όλα αυτά θα είναι αναγκαία:






«Η έννοια της χρησιμότητας είναι κάτι που αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου. Ζούμε σε μια καταναλωτική κοινωνία, όπου το διακύβευμα αυξάνει συνεχώς. Μερικά πράγμα μπορεί να φαίνονται σήμερα άχρηστα ή γελοία, αλλά αύριο μπορεί να μας είναι απαραίτητα, επειδή πρέπει να συνηθίσουμε το γεγονός ότι τεχνικά μπορούν να γίνουν».




Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στον ιατρικό τομέα. Στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας, ο Σάντρο Καράρα έχει φτιάξει ένα αντίστοιχο μικροτσίπ που ανιχνεύει την χοληστερίνη και βοηθά τους ασθενείς να προσαρμόσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους:




«Υπάρχουν πολλές εφαρμογές, στην ογκολογία για παράδειγμα. Μπορούμε να ελέγξουμε τα αντικαρκινικά φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς, ώστε να ρυθμίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την δοσολογία του φαρμάκου που δώσαμε στην αρχή. Είναι σημαντικό να τα ελέγχουμε με ακρίβεια».




Το συγκεκριμένο πρότζεκτ προκάλεσε πολύ θόρυβο, κυρίως στο διαδίκτυο. Το 2011 πολλές ιστοσελίδες ανέφεραν ότι αυτά τα εμφυτεύματα θα είναι υποχρεωτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως μέρος του περίφημου νέου συστήματος υγείας που πρότεινε ο Ομπάμα. Κάτι που δεν έγινε τελικά ποτέ.




Σ’ αυτό το γραφείο στη Στοκχόλμη, το τσιπ ραδιοσυχνοτήτων επιτρέπει στους χρήστες να ανοίξουν πόρτες, να συνδεθούν με το κινητό τους και να ανταλλάξουν πληροφορίες και να χρησιμοποιήσουν το φωτοτυπικό μηχάνημα. Όλα με το κούνημα του χεριού.




«Μπορείτε να ανοίξετε πόρτες, χρησιμοποιώντας το τσιπ, μπορείτε να διασφαλίσετε τις φωτοτυπίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κινητό σας τηλέφωνο, στέλνοντας επαγγελματικές κάρτες στα άτομα που συναντήσατε» επισήμανε ο Πάτρικ Μέστερτον, διευθύνων σύμβουλος του Epicenter Office.




Το τσιπ μάλιστα δε ανιχνεύεται από τους ανιχνευτές μετάλλων, καθώς η ποσότητα μετάλλου που έχει είναι ελάχιστη. Είναι επίσης ασφαλές, όταν ο χρήστης κάνει μια μαγνητική τομογραφία. Είναι επίσης απίθανο να σπάσει μέσα στο σώμα.















Οι υπεύθυνοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το τσιπ δε ανιχνεύεται, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τα κινητά τηλέφωνα και δεν τίθενται ζητήματα θέματα ιδιωτικότητας. Για να δούμε ποιο θα είναι το μέλλον της συγκεκριμένης καινοτομίας.







ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)