Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Βρέθηκαν δηλητηριώδη λουλούδια ηλικίας 15-20 εκατ. ετών





Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άγνωστο και εξαφανισμένο σήμερα πια φυτό,
χάρη σε δύο άνθη του ηλικίας 15 έως 20 εκατ. ετών, που βρέθηκαν παγιδευμένα μέσα σε κεχριμπάρι (ήλεκτρο), δηλαδή σε απολιθωμένη κολλώδη ρητίνη δέντρου.

Το φυτό ονομάσθηκε «Στρύχνος ηλέκτρι» (Strychnos electri) και κατά πάσα πιθανότητα ήταν δηλητηριώδες, καθώς ανήκει στην οικογένεια ανθοφόρων από όπου παράγεται η θανατηφόρος τοξίνη στρυχνίνη.

Η συλλογή των ιδιαίτερα καλοδιατηρημένων δειγμάτων, μήκους 10 χιλιοστών, είχε γίνει στη Δομινικανή Δημοκρατία από το 1986, αλλά μόνο τώρα μελετήθηκαν και έγινε αντιληπτή η σημασία τους.

Το κεχριμπάρι αποτελεί «πηγή» ουκ ολίγων απολιθωμάτων σε καλή κατάσταση που χρονολογούνται έως προ 130 εκατ. ετών και περιλαμβάνουν έντομα, ερπετά και άνθη.




Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)