Όλο και περισσότερες χώρες μπαίνουν στη μάχη για την Ανταρκτική λόγω της στρατηγικής και εμπορικής της σημασίας σημειώνουν οι New York Times, ενθυμούμενοι την αναθεώρηση της συμφωνίας του 2048.
Η συμφωνία επέτρεψε από το 1960 τα εδάφη και ο φυσικός πλούτος της περιοχής να παραμείνουν ασφαλή από εδαφικές διεκδικήσεις κρατών.
Ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζει η Ρωσία στην περιοχή από την οποία ανακαλύφθηκε η Ανταρκτική στις 28 Ιανουαρίου 1820.
Η κατάργηση της συνθήκης μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την εξόρυξη ορυκτών όπως ο σίδηρος, το χρώμιο, ο άνθρακας, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και πιθανώς τα διαμάντια.
Λαμβάνοντας υπόψιν και την υπερθέρμανση του πλανήτη, η επιχείρηση μπορεί να αποδειχτεί πιο προσιτή παρά το σκληρό κλίμα στην περιοχή.
Επιπλέον, οι χώρες χρησιμοποιούν την περιοχή για διάφορα project που αφορούν το διάστημα και τη δορυφορική πλοήγηση.
Έτσι η Ρωσία έχει ήδη εγκαταστήσει τρεις σταθμούς στην Ανταρκτική με το σύστημα Glonass που θεωρείται ως ότι προσπαθεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του αμερικάνικου GPS.
Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι έχει εισέλθει στην περιοχή για να παραμείνει αιωνίως, καταλήγουν οι New York Times.
Επιπλέον, πέρα από τις καθαρά εμπορικές δυνατότητες, αυτά τα εδάφη, πλούσια σε υλικούς πόρους, μπορούν να προσφέρουν μεγάλες στρατηγικές ευκαιρίες, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
«Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως λόγω της πολιτικής έντασης γύρω από την Ανταρκτική, οι διαφορές μεταξύ στρατιωτικών και μη δραστηριοτήτων, θα πρέπει να εξαφανιστούν πολύ πριν την αναθεώρηση της συμφωνίας του 1960».
Δεν πάει πολύς καιρός που Ρώσοι ερευνητές ανακάλυψαν ένα τεράστιο αποθεματικό γλυκού νερού μετά από εργασίες τρυπήματος αρκετών χιλιομέτρων πάγου…
ΠΗΓΗ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου