Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ο Ήλιος έκανε «αφιλόξενο» τον πλανήτη Άρη




Ο Ήλιος είναι η αιτία που για τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στον Άρη, όπου τις νύχτες η θερμοκρασία φθάνει έως και τους 140 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν, ενώ το νερό είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Αυτό ανακοίνωσαν χθες το βράδυ σε συνέντευξη Τύπου επιστήμονες της NASA, παρουσιάζοντας τις πρώτες μελέτες που βασίσθηκαν σε δεδομένα από το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution). Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες ο Ήλιος, και πιο συγκεκριμένα ο ηλιακός άνεμος, συρρικνώνει συνεχώς την ατμόσφαιρα του πλανήτη και επομένως βρίσκεται πίσω από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το αρειανό περιβάλλον.

Μελετώντας τον Άρη εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες γνωρίζουν πως ο πλανήτης κάποτε ήταν περισσότερο θερμός και «φιλοξενούσε» αρκετά μεγάλες ποσότητες νερού. Τα ερωτήματα επομένως που προκύπτουν είναι ποιοι φυσικοί μηχανισμοί άλλαξαν τόσο δραστικά τις συνθήκες στον πλανήτη, αλλά και αν θα μπορούσε να συμβεί κάτι παρόμοιο και στη Γη.

Η αποστολή MAVEN σχεδιάστηκε με σκοπό να δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Έτσι, η χθεσινή συνέντευξη Τύπου φέρνει την επιστημονική κοινότητα ένα βήμα πιο κοντά στο να κατανοήσει την εξέλιξη του Κόκκινου Πλανήτη.

Ο ηλιακός άνεμος προέρχεται από την ανώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου και ουσιαστικά είναι ένα ρεύμα από σωματίδια τα οποία εκσφενδονίζονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα – περίπου 1,6 εκατομμυρίων χλμ./ώρα. Η Γη δεν «βομβαρδίζεται» από αυτά τα σωματίδια, επειδή το μαγνητικό της πεδίο λειτουργεί σαν ασπίδα, κάνοντας τον ηλιακό άνεμο να αλλάξει πορεία.

Το μαγνητικό πεδίο όμως του Άρη είναι πολύ πιο ασθενές, με συνέπεια ο ηλιακός άνεμος να φθάνει μέχρι τα όρια της ατμόσφαιράς του και να απομακρύνει τα μόρια των αερίων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του MAVEN, με αυτό τον τρόπο η μάζα της αρειανής ατμόσφαιρας μειώνεται κατά 100 γραμμάρια κάθε δευτερόλεπτο. Μάλιστα, το νούμερο αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο, στις περιόδους έντονης ηλιακής δραστηριότητας.

«Είναι σαν ένας κλέφτης να παίρνει κάθε ημέρα από το ταμείο μερικά ψιλά, κάτι που σημαίνει πως η συνολική απώλεια γίνεται σημαντική με την πάροδο του χρόνου», σημειώνει ο Μπρους Τζακόφσκι, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της αποστολής MAVEN, στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνέντευξη Τύπου.

«Διαπιστώσαμε πως η συρρίκνωση της ατμόσφαιρας επιταχύνεται κατά τη διάρκεια των ηλιακών καταιγίδων, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε πως το φαινόμενο ήταν πολύ πιο έντονο πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Ήλιος ήταν πιο “νέος” και πιο ενεργός», προσθέτει.

Επομένως, αν οι επιστήμονες μπορούσαν να γυρίσουν πίσω στον χρόνο, η εικόνα που θα παρατηρούσαν για τον Άρη θα ήταν ενός θερμού και υγρού πλανήτη. Κάτι που θα οφειλόταν στην πολύ πιο πλούσια ατμόσφαιρα που διέθετε τότε.

Στη συνέντευξη Τύπου, οι υπεύθυνοι της αποστολής ανέφεραν πως είναι σχεδόν σίγουρο πως η Γη δεν θα έχει την ίδια κατάληξη. Ο πρώτος λόγος είναι πως, για αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να εξασθενήσει σημαντικά το μαγνητικό της πεδίο, κάτι που είναι εξαιρετικά απίθανο. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, θα βρισκόταν εκτεθειμένη σε έναν πιο «γερασμένο», και επομένως ηπιότερο, Ήλιο.



ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)