Η γεωλογική ιστορία της Ανταρκτικής, αποτελούσε παντα ένα γοητευτικό πεδίο έρευνας για τους επιστήμονες. Η ιδέα ότι η παγωμένη επιφάνειά της, στο παρελθόν σκεπαζόταν από πυκνή βλάστηση, ήταν για χρόνια μία βάσιμη υποψία.
Πρόσφατα όμως, ομάδα ειδικών από αμερικανικά πανεπιστήμια, ταξίδεψαν στην Ανταρκτική με το παγοθραυστικό Nathaniel B.Palmer και πραγματοποίησαν γεωτρήσεις κάτω από τον πυθμένα στη βορειότερη περιοχή της παγωμένης ηπείρου. Ενα από τα πιο ενυπωσιακά ευρύματά τους, είναι τα μικροσκοπικά απολιθώματα γύρης, τα οποία επιβεβαιώνουν την υποψία περί καταπράσινης Ανταρκτικής!
Κάντε κλικ και δείτε στο βίντεο πώς επιβιώνουν οι πιγκουίνοι στο ψύχος της Ανταρκτικής και φανταστείτε ότι κάποτε στο ίδιο σημείο υπήρχε πυκνή βλάστηση!
Ανασυνθέτοντας την εικόνα που είχε η περιοχή πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια, υποστηρίζουν ότι πρέπει να ήταν καλυμμένη από δάση, ενώ όλα δείχνουν πως δεν υπήρχε ίχνος πάγου. Οι συνθήκες που επικρατούσαν στην Γη, διατήρησαν την Ανταρκτική σε αυτήν την κατάσταση για περίπου 17 εκατομμύρια χρόνια.
Μέχρι που πριν από 38 εκατομμύρια χρόνια, ξεκίνησαν κλιματικές μεταβολές οι οποίες οδήγησαν σταδιακά στη δημιουργία παγετώνων στην Ανταρκτική. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πριν από περίπου 13 εκατομμύρια χρόνια, οι πάγοι σκέπασαν και το τελευταίο είδος χλωρίδας που είχε απομείνει.
Η μελέτη αυτή, πέρα από την αποκάλυψη της ενδιαφέρουσας ιστορίας της παγωμένης ηπείρου, αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην μελέτη των παγετώνων και το πώς αντιδρούν αλλά και θα αντιδράσουν στο μέλλον, όσο θα αυξάνει η θερμοκρασία του πλανήτη.
pyles.tv
Το διαβάσαμε από το: Όταν η παγωμένη Ανταρκτική, καλυπτόταν από δάση! http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/08/blog-post_5365.html#ixzz3J3XBHBol
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου