Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Οι ωκεανοί, οι κομήτες και η εξωγήινη ζωή



Το νερό που υπάρχει στους ωκεανούς της Γης είναι πιο παλιό από το σχηματισμό του Ήλιου, γεγονός που όπως αποκαλύπτουν μερικοί επιστήμονες σημαίνει ότι, αυξάνονται οι πιθανότητες να εντοπιστεί εξωγήινη ζωή σε άλλους πλανήτες.

Η ανακάλυψη αυτή υποδηλώνει, ότι το νερό μπορεί να είναι ένα κοινό συστατικό στα σύννεφα σκόνης και αερίων από τα οποία «γεννιούνται» τα ηλιακά συστήματα, και όχι απαραίτητα μόνο «δική μας» ιδιαιτερότητα.

Κάτι τέτοιο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πιθανότητα να βρεθεί ζωή σε εξωπλανήτες, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αστέρια πέρα από τον Ήλιο, αναφέρουν ερευνητές.

Ο Ήλιος εκτιμάται ότι είναι 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, όμως το νερό στη Γη μπορεί να δημιουργήθηκε πολύ πιο πριν, καθώς μικροσκοπικοί κρύσταλλοι πάγου «επιπλέουν» στο Διάστημα.

«Γνωρίζουμε ότι το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της ζωής στη Γη, όμως είναι πιθανό το νερό της Γης να προήλθε από τις ειδικές συνθήκες του πρώιμου ηλιακού συστήματος και κατά συνέπεια, αυτές οι συνθήκες μπορεί να εμφανιστούν και κάπου αλλού» εξήγησε ο καθηγητής Tim Harries από το πανεπιστήμιο του Έξετερ, μιλώντας στη Daily Mail.

«Προσδιορίζοντας την αρχαία κληρονομιά του νερού της Γης, μπορούμε να δούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα δεν είναι μοναδικός και ότι οι εξωπλανήτες μπορούν να σχηματιστούν σε περιβάλλοντα με αφθονία σε νερό. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα κάποιοι εξωπλανήτες να μπορούν να εμφανίσουν τις κατάλληλες συνθήκες και τους υδάτινους πόρους για την εξέλιξη της ζωής» συνέχισε.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων εξέτασε αρχαία κομμάτια πάγου που έχουν διατηρηθεί σε κομήτες και αστεροειδείς από τις πρώτες ημέρες του ηλιακού μας συστήματος.

Χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις σε υπολογιστή ήταν σε θέση να δείξουν ότι το νερό στους ωκεανούς και τα δείγματα από μετεωρίτες και κομήτες έφεραν το ίδιο χημικό αποτύπωμα σχηματισμού, προτού πάρει «σάρκα και οστά» το ηλιακό σύστημα.

Το νερό περιείχε επίπεδα δευτέριου –ένα «βαρύ» στέλεχος υδρογόνου με επιπλέον νετρόνια στον πυρήνα του- το οποίο θα μπορούσε να εξηγηθεί μόνο από διαστρική προέλευση.

Αυτό σήμαινε ότι τουλάχιστον κάποια ποσότητα από το νερό του ηλιακού συστήματος και αυτού της Γης χρονολογούνται πριν από τη «γέννηση» του Ήλιου.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ilsedore Cleeves, από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δήλωσε σχετικά: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι κάποιο από το νερό του ηλιακού συστήματος πρέπει να “κληρονομήθηκε” από τη “γέννηση” του Ήλιου και, ως εκ τούτου χρονολογείται πριν από τον Ήλιο».

«Αν ο σχηματισμός του ηλιακού μας συστήματος ήταν τυπικός, αυτό υποδηλώνει ότι το νερό είναι ένα κοινό συστατικό κατά τη δημιουργία όλων των πλανητικών συστημάτων» πρόσθεσε η ίδια.

Μέχρι σήμερα, ο δορυφόρος Kepler έχει ανιχνεύσει σχεδόν 1.000 επιβεβαιωμένους εξωηλιακούς πλανήτες.

«Η ευρεία διαθεσιμότητα νερού κατά τη διαδικασία σχηματισμού των πλανητών δίνει μια ελπιδοφόρα προοπτική για την επικράτηση της ζωής σε ολόκληρο τον γαλαξία» κατέληξε.

Πηγή
http://anekshghta.blogspot.gr/2014/10/blog-post_511.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)