Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Ανακαλύφθηκαν βραχογραφίες 40.000 ετών






Βραχογραφίες ηλικίας περίπου 40.000 ετών ανακαλύφθηκαν σε σπήλαια στην Ινδονησία, οι οποίες μπορεί να είναι οι αρχαιότερες που έχουν βρεθεί ποτέ έως τώρα.

Η ανακάλυψη αυτή αναγκάζει τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν το αρχικό κεφάλαιο της παγκόσμιας ιστορίας της τέχνης, καθώς εκτός από τα σπήλαια της Ισπανίας και της Γαλλίας με τις διάσημες βραχογραφίες τους, μια ανάλογα σημαντική δραστηριότητα φαίνεται πως εξελισσόταν και στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Οι ινδονησιακές βραχογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν κυρίως ζώα και ανθρώπινες παλάμες, έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό επτά ασβεστολιθικών σπηλαίων του νησιού Σουλαβέζι. Για τη δημιουργία των περισσότερων βραχογραφιών χρησιμοποιήθηκε η ίδια χρωστική ουσία, που ονομάζεται «ερυθρά ώχρα».


Το γεγονός ότι οι προϊστορικοί κάτοικοι της Ινδονησίας, την ίδια περίπου εποχή, ασχολούνταν με παρόμοιες δραστηριότητες, δείχνει -σύμφωνα με τους επιστήμονες- ότι η τέχνη των σπηλαίων και συγκεκριμένα των βραχογραφιών, αναπτύχθηκε ανεξάρτητα σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη έως την Ασία. Ένα εναλλακτικό σενάριο είναι ότι η τέχνη μεταφέρθηκε στην Ασία από τους πρώτους μετανάστες (Homo sapiens), οι οποίοι έφθασαν από την Αφρική στην Ευρώπη, και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν προς τα ανατολικά.
Τα προϊστορικά έργα τέχνης της Ινδονησίας ήταν γνωστά από τη δεκαετία του ’50, όμως ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε προσδιοριστεί η ηλικία τους. Αρκετοί ειδικοί θεωρούσαν ότι είναι περίπου 10.000 ετών, ωστόσο μία σύγχρονη μέθοδος ανάλυσης (μέτρηση ραδιενεργών ισοτόπων ουρανίου - θορίου) τούς διέψευσε, καθώς «έδειξε» πως μερικά από αυτά είναι τουλάχιστον 40.000 ετών. Υπάρχουν επίσης έργα ηλικίας περίπου 27.000 ετών, πράγμα που δείχνει καθαρά ότι οι άνθρωποι των σπηλαίων ζωγράφιζαν στο ίδιο μέρος για 13.000 χρόνια.
Η αρχαιότερη απεικόνιση σε βράχους μέχρι σήμερα είναι μία ερυθρά κηλίδα ηλικίας 40.800 ετών, η οποία είχε ανακαλυφθεί στο σπήλαιο Ελ Καστίγιο της Ισπανίας. Οι βραχογραφίες ζώων στα γαλλικά σπήλαια Λασκό και Σοβέ είναι πολύ πιο πρόσφατες, καθώς η ηλικία τους εκτιμάται από 18.000 έως 26.000 έτη. Στην Ινδονησία φαίνεται πως οι άνθρωποι πίεζαν τα χέρια τους στον βράχο και φυσούσαν μια χρωστική ουσία ανάμεσα στα ανοιγμένα τους δάχτυλα, με σκοπό να μείνει μόνο το αποτύπωμα του περιγράμματος της παλάμης τους.

«Η ανακάλυψη αυτή είναι πραγματικά σημαντική, επειδή μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από την ευρωκεντρική άποψη ότι η έκρηξη της δημιουργικότητας ήταν κάτι που αφορούσε μόνο στην Ευρώπη και ότι δεν εμφανίστηκε σε άλλα μέρη του κόσμου, παρά πολύ αργότερα» δήλωσε ο καθηγητής Κρις Σίνγκερ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι πως αρκετές ακόμα περιοχές της Ασίας φιλοξενούν στο έδαφός τους εξίσου σημαντικές αρχαίες απεικονίσεις.

ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)