Αρχαία Αιγυπτιακά κοσμήματα που ανακαλύφθηκαν σε τάφο ηλικίας 5.000 ετών φαίνεται πώς έχουν... εξωγήινη προέλευση σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.
Συγκεκριμένα οι χάντρες που κοσμούν τα συγκεκριμένα κοσμήματα προέρχονται από μετεωρίτες.
Το 1911, κοσμήματα με σιδερένιες χάντρες βρέθηκαν σε ένα αρχαίο νεκροταφείο κοντά στο χωριό του el-Gerzeh, που βρίσκεται νότια του Καΐρου σε έναν τάφο ο οποίος χρονολογείται περίπου το 3200 π.Χ. ΟΙ συγκεκριμένες χάντρες ήταν το πρώτο σιδερένιο αντικείμενο που ανακαλύφθηκε και σχετίζεται με τον αρχαίο Αιγυπτιακό πολιτισμό. Στο εσωτερικό του τάφου, που ανήκε σε έναν έφηβο, βρέθηκαν οι χάντρες σιδήρου μαζί σε ένα περιδέραιο και άλλα υλικά, όπως χρυσό και πολύτιμοι λίθοι.
Ωστόσο πρόσφατη μελέτη της σύνθεσης των σφαιριδίων αποκάλυψε περίεργα υψηλές συγκεντρώσεις νικελίου, οι οποίες εντοπίζονται επίσης σε ορισμένα είδη κομητών, ωστόσο αυτή δεν ήταν αρκετή απόδειξη της κοσμικής τους προέλευσης.
Με τη σάρωση των σφαιριδίων σιδήρου με δέσμες νετρονίων και ακτίνων γάμμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης και υψηλές συγκεντρώσεις κοβαλτίου, φωσφόρου και το γερμάνιου, στοιχεία τα οποία εντοπίζονται μόνο σε μετεωρίτες σιδήρου.
«Είναι πραγματικά συναρπαστικό, επειδή ήμασταν σε θέση να ανιχνεύσουμε αρκετό κοβάλτιο και γερμάνιο σε αυτές τις χάντρες για να επιβεβαιώσουμε ότι είναι μετεωρίτες,» εξηγούν οι ερευνητές «Ερευνούμε αυτό το ζήτημα εδώ και 100 χρόνια και είναι ωραίο που πλέον είμαστε σε θέση να βάλουμε ένα θαυμαστικό στην ετικέτα, και όχι ένα ερωτηματικό»
Η ακτινογραφία επίσης, αποκάλυψε ότι τα σφαιρίδια είχαν σφυρηλατηθεί σε λεπτά φύλλα πριν μετατραπούν σε σωληνοειδείς χάντρες.
«Το σίδερο των μετεωριτών είναι πολύ σκληρό υλικό για να σπάσει και όμως εδώ το βλέπουμε σε λεπτές χάντρες και εδώ προκύπτει το πραγματικό ερώτημα:πώς το έκαναν;» αναφέρουν οι ερευνητές.
Σε αντίθεση με πιο μαλακά και εύκαμπτα μέταλλα όπως ο χρυσός και ο χαλκός, η χρήση του σιδήρου απαιτεί τεχνικές σιδηρουργίας όπως επανειλημμένη θέρμανση μετάλλων σε καυτές θερμοκρασίες και σφυρηλάτηση τους σε σχήμα.
«Είναι μια πολύ πιο περίτεχνη διαδικασία που υποθέταμε ότι εφευρέθηκε και αναπτύχθηκε στην Εποχή του Σιδήρου, που ξεκίνησε ίσως και 3.000 χρόνια πριν - όχι όμως πριν από 5.000 χρόνια» αναφέρουν οι ερευνητές.
«Αυτό δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι, σε αυτή την πρώιμη εποχή, ήταν σε θέση να κάνουν σιδηρουργία, παρουσιάζοντας μια αρκετά προηγμένη ικανότητα με αυτό το δύσκολο υλικό. Ίσως να μην την είχαν σε μεγάλη κλίμακα, αλλά στην Εποχή του Σιδήρου, είχαν ήδη περίπου 2.000 χρόνια εμπειρίας που εργάζονταν με σίδηρο από μετεωρίτες»
iefimerida
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου