Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Tα πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας






Η υπεράσπιση έχει το λόγο...




Ποιητική αδεία







Η ψυχή την ώρα της δημιουργίας, είναι σαν ένα σβησμένο κάρβουνο, που κάποια αόρατη επίδραση, όπως ένας αβέβαιος άνεμος, το ξυπνά σε μια λαμπρότητα παροδική. (Shelley)

Ύπαρ και όναρ







Ο άνθρωπος είναι πολίτης δυο κόσμων. Απολαμβάνει δυο ξεχωριστά είδη εμπειρίας, το ύπαρ (πραγματικότητα) και το όναρ (όνειρο, φανταστικό). Καθένα έχει τη δική του λογική και τα δικά του όρια κι ούτε υπάρχει φανερός λόγος για να θεωρηθεί το ένα πιο σημαντικό από το άλλο. Ο πρώτος κόσμος είναι ο κόσμος της παγιότητας, ο δεύτερος κόσμος αποτελεί εμπειρία διαφυγής από τα δεσμά του χρόνου, του χώρου.

Με μέτρο τον άνθρωπο







Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος,

των μεν όντων ως εστίν,

των δε ουκ όντων ως ουκ εστίν. (Πλάτωνας, Πρωταγόρας)




Ο Πλάτωνας δίνει την εξήγηση των πιο πάνω στίχων με ένα παράδειγμα. Όταν φυσά άνεμος, κάποιος άνθρωπος ενδέχεται να νοιώσει κρύο, και την ίδια στιγμή κάποιος άλλος να μη νοιώσει. Σε τέτοια περίπτωση δεν έχει νόημα να ισχυριστούμε ότι ο ίδιος άνεμος είναι κρύος ή ότι δεν είναι, αφού είναι φανερό ότι είναι κρύος για τον έναν και δεν είναι για τον άλλο. Το ότι κάποιος κρυώνει σημαίνει ότι φαντάζεται ότι κάνει κρύο. Έτσι δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσουμε να πείσουμε κάποιον που τρέμει από το κρύο ότι ο άνεμος που φυσά δεν είναι κρύος.




ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΜΥΘΙΚΩΝ ΟΝΤΩΝ

Με τον τίτλο μυθικά όντα καταγράφουμε όλα εκείνα τα παράξενα πλάσματα που ενεδρεύουν στις σελίδες των μυθολογιών, στα κείμενα των συγγραφέων και στις καλλιτεχνικές απεικονίσεις των δημιουργών των αρχαίων χρόνων. Τα φανταστικά όντα των αρχαίων Ελλήνων ήταν πολύ παράξενα πλάσματα κι είχαν τέτοια δύναμη που συντηρούνται ακόμη ως τις μέρες μας μέσα από τα παραμύθια και τις διηγήσεις.




Μπορούμε να δημιουργούμε κατηγορίες τέτοιων όντων κατά βούληση:




Όντα με ανθρώπινη μορφή, αλλά με κάποιο υπερφυσικό χαρακτηριστικό (Κύκλωπες, Γίγαντες, Εκατόγχειρες).




Όντα που το πάνω μισό μέρος του σώματός τους ήταν ανθρώπινο και το άλλο τους μισό ήταν ζώο (Κένταυροι).




Όντα που είχαν κεφάλι ζώου και σώμα ανθρώπου (Μινώταυρος).




Όντα που το σώμα τους ήταν σχηματισμένο από πολλά διαφορετικά ζώα (Σκύλλα).




Όντα που ζούσαν στη θάλασσα (Τρίτων).




Ζώα με υπερφυσικές ικανότητες και δυνάμεις (Λέων της Νεμέας).


http://skandalistis.blogspot.gr/2012/09/t.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)