Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Το κρυφό μυστικό ενός πίνακα


Ένα έργο του Τισιανού βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» ειδικών, το οποίο, εδώ και 500 ολόκληρα χρόνια, έκρυβε ένα μεγάλο μυστικό…
Πρόκειται για «Το μαρτύριο του Αγίου Λαυρεντίου» που αποτυπώνει τον άτυχο άγιο, να καίγεται στην πυρά μετά από απόφαση της αυτοκρατορικής Ρώμης, λόγω των θρησκευτικών του «πιστεύω».

Κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης του έργου, που διήρκησαν ένα χρόνο, οι επιστήμονες εντόπισαν μία μικρή λεπτομέρεια που μαρτυρά το καλλιτεχνικό μεγαλείο του Τισιανού.

Στην κάτω αριστερή γωνία του πίνακα, εμφανίζεται, με «θαμπά» χρώματα, ένα πρόσωπο, που σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που φιλοτέχνησε το έργο.

Το κεφάλι του μυστηριώδους άντρα είναι τυλιγμένο με τουρμπάνι, κοιτάει προς τον Άγιο με πόνο και προτάσσει το χέρι του με αγωνία προς τον ουρανό.

Ο εν λόγω πίνακας εκτιμάται ότι κοστίζει γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ, και ήταν τόσο εντυπωσιακός, που την εποχή που δημιουργήθηκε ο Φίλιππος Β' της Ισπανίας παρήγγειλε ένα πανομοιότυπο έργο για ένα παρεκκλήσι του Εσκοριάλ.

Ο πίνακας δημιουργήθηκε μεταξύ του 1546 και 1558, την περίοδο που ο Τισιανός διένυε την 6η ή 7η δεκαετία της ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...