Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Τα καρτέλ του Μεξικό. Η ιστορία τους, τα ναρκωτικά, οι συνεργασίες, οι σφαγές (μέρος Α)



Στο Μεξικό τα τελευταία χρόνια μαίνεται ένας σκληρός πόλεμος ανάμεσα στα πιο σκληρά καρτέλ ναρκωτικών του κόσμου. Πριν από 6 χρόνια ο πρόεδρος της χώρας Φελίπε Καλδερόν κήρυξε τον πόλεμο στα καρτέλ, κάτι όμως που είχε σαν αποτέλεσμα το λουτρό αίματος να συνεχιστεί κυρίως στα χωριά του Μεξικού. Το πλέον συγκλονιστικό είναι πως ήδη οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 38.000 αυτά τα έξι χρόνια, αριθμός νεκρών μεγαλύτερος ακόμα και από την μεγάλη Μεξικάνικη Επανάσταση Ανεξαρτησίας!

Η αρχή του «πολέμου»


Όπως σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπάρχουν τα καρτέλ που διακινούν ναρκωτικά είτε στην επικράτεια της χώρας, είτε σε γειτονικές χώρες. Το Μεξικό όμως αποτελεί μια πολύπλοκη εξαίρεση. Από την δεκαετία του 1950 που άρχισε ανεξέλεκτα η παγκόσμια διακίνηση των ναρκωτικών, οι Μεξικάνοι είχαν την «ατυχία» να είναι γείτονες με την χώρα που καταλανώνει τα περισσότερα ναρκωτικά στον κόσμο, τις ΗΠΑ.





Ποια είναι τα καρτέλ της κόκας


Όλα κυλούσαν σχετικά ήρεμα μέχρι πριν από περίπου 10 χρόνια. Όπως ανέφερα πριν, στο Μεξικό υπάρχουν τα καρτέλ που πάντα συνεργάζονταν. Το ένα είναι το καρτέλ του Κόλπου κυρίως στο ανατολικό Μεξικό, οι Ζέτας κυρίως στο δυτικό και βόρειο Μεξικό, το καρτέλ της Σιναλόα στην ομόνυμη πολιτεία και το καρτέλ Λα Φαμίλια Μιτσοακάνα στην πολιτεία Μιτσοακάν.Υπάρχουν ακόμα διάφορα καρτέλ με μικρότερη δύναμη όπως το καρτέλ Πασίφικο που δρα κυρίως βόρεια της πολιτείας Χαλίσκο και στην Σιναλόα.

Για κακή τύχη όλων, τα καρτέλ …τσακώθηκαν και κυρύχθηκε ο πόλεμος! Κάθε καρτέλ κερδίζει καθημερινά πολλά εκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα να μπορούν να αγοράσουν πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ, πιο μοντέρνο και από το σύγχρονο υλικό του Στρατού του Μεξικού!











Οι αιμοδιψείς Ζέτας


Αυτό που συμβαίνει με το καρτέλ των Ζέτας είναι πραγματικά συγκλονιστικό.Οι άνθρωποι αυτοί είναι από τους πιο βίαιους που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα και φυσικά είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της κατάστασης σήμερα.

Οι Ζέτας ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τις δολοφονίες απλών πολιτών, πολιτικών και Αμερικάνων πολιτών. Πλέον η λέξη καρτέλ που χρησιμοποιείται, μάλλον είναι λάθος αφού μάλλον σαν μαφία λειτουργούν και αυτό γιατί πέρα από τα ναρκωτικά, γίνεται λαθρεμπόριο όπλων, ληστείες ενώ ακόμα σε ορισμένες περιπτώσεις βιασμοί γυναικών. Επίσης πολύ σκληρό είναι και το καρτέλ της Σιναλόας που «ελέγχει» την πόλη Σιουδάδ Χουάρεζ, ένα απέραντο νεκροταφείο..



Νύχτες τρόμου


Κάθε νύχτα σε κάθε μικρή πόλη ή Ράντσο του Μεξικού, ακούγονται πυροβολισμοί .Οι απλοί πολίτες απλά προσεύχονται να μην βρεθούν στην μέση της μάχης. Στην πιο επικίνδυνη μεγαλούπολη την Σιουδάδ Χουάρεζ που βρίσκεται στην πολιτεία της Τσιουάουα στα σύνορα με την Αριζόνα των ΗΠΑ, η κατάσταση εκεί είναι εκτός ελέγχου.







Τον Ιανουάριο του 2010 σε μια από τις συνηθισμένες μάχες Στρατού-Ζέτας, ένα από τα σημαντικότερα στελέχη των Ζέτας τραυματίστηκε θανάσιμα. Για αντάλλαγμα έγινε ίσως το πιο μακάβριο σκηνικό της όλης υπόθεσης. Εξοργισμένοι οι Ζέτας, αφού δολοφόνησαν τον στρατιώτη που σκότωσε το στέλεχος, πήγαν στο σπίτι του και ξεκλήρησαν ολόκληρη την οικογένεια του!





Η κατάσταση σήμερα
Κάθε ημέρα που περνάει η κατάσταση δείχνει να χειροτερεύει σε ορισμένες περιοχές. Τον πόλεμο αυτό δείχνουν να τον κερδίζουν οι Ζέτας αφού έχουν «κατακτήσει» και ελέγχουν τις περισσότερες περιοχές. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές η κυβέρνηση είναι απλά ένα διακοσμητικό στοιχείο!



Οι πολιτείες της Σιναλόα, Τσιουάουα, Νουέβο Λεόν και Ταμαουλίπας έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στην Σιναλόα η μόνη περιοχή που λειτουργεί ακόμα με τουρισμό και συνεχίζεται κανονικά η ζωή, είναι η πρωτεύουσα Κουλιακάν (Με την μεγαλύτερη Ελληνική Κοινότητα στο Μεξικό).



Στην Πολιτεία της Τσιουάουα όμως η κατάσταση είναι μακράν η χειρότερη. Η πιο επικίνδυνη περιοχή όλων η Σιουδάδ Χουάρεζ κάθε νύχτα μετράει 4 με 5 νεκρούς τουλάχιστον. Τον τελευταίο μήνα μάλιστα, οι μάχες γίνονται ακόμα και στα προάστια της συμπρωτεύουσας του Μεξικού και πρωτεύουσα Βιομηχανικής Ζώνης σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική, το Μοντερρέυ.



Στην Πολιτεία της Ταμαουλίπας οι μεγαλουπόλεις που βρίσκονται στα σύνορα με το Τέξας ,η Ρευνόσα, το Ματαμόρος και το Νουέβο Λαρέδο, δείχνουν να έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Σε αυτές τις πόλεις για κάθε είδους διασκέδαση, οι κάτοικοι περνάνε με τα πόδια τα σύνορα με την Αμερική …



Η δολοφονία του νέου Κυβερνήτη

Τον Ιούλιο του 2010 έγιναν εκλογές στην Πολιτεία της Ταμαουλίπας και ο υποψήφιος Ροδόλφο Τόρρε Καντού έχοντας ήδη κηρύξει τον πόλεμο στα καρτέλ, ανακυρήχθηκε πανηγυρικά νέος Κυβερνήτης. Απλά θα περίμενε σύμφωνα με το πρωτόκολο, την 1η Ιανουαρίου 2011 να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του.

Είκοσι μέρες μετά από την εκλογή του, ένα «κονβού» των καρτέλ πραγματικά διέλυσε με σφαίρες το κονβόυ του νέου Κυβερνήτη σκοτώνοντας συνολικά 11 άτομα. Μεταξύ αυτών και ο νέος Κυβερνήτης.

Το πολιτικό κόμμα PRI αποφάσισε πως την θέση του εκλειπόντος Κυβερνήτη, θα πάρει ο αδερφός του θύματος Εχίδιο Τόρρες Καντού που έχει ήδη καταφέρει πολλά σε ένα μήνα. Η Κυβέρνηση λειτουργεί πολύ καλά και το πιο σημαντικό είναι ότι οι δολοφονίες και οι μάχες έχουν μειωθεί αισθητά σε αυτή την περιοχή…

Η λίστα των συμμοριών – καρτέλ του Μεξικό

18 street

Η συμμορία 18th Street θεωρείται ως η πολυπληθέστερη συμμορία που έχει έδρα εκτός του Μεξικό στο Λος Άντζελες. Εκτιμάται ότι μόνο εκεί βρίσκονται χίλια μέλη της. Στην περιοχή αυτή μάλιστα η αστυνομία έχει καταγράψει περισσότερες από 200 αυτόνομες οργανώσεις τις οποίες τελικά κατάφερε να ενσωματώσει η μεξικάνικη συμμορία στους κόλπους της και κυρίως αυτές που βρίσκονταν στο San Fernando Valley, στο San Gabriel Valley,στο South Bay,στο South Los Angeles,στο κέντρο του Los Angeles,στο Pico Union, στο Inglewood, στο Cudahy, και στο Orange County.



Οι πολλαπλές “δραστηριότητές τους” και το υψηλό επίπεδο οπλικών συστημάτων που διαθέτουν απασχολεί εδώ και χρόνια το FBI καθώς και τις υπηρεσίες αλλοδαπών και τελωνείων, οι οποίες συνεργαζόμενες εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις για την σύλληψη των μελών της συμμορίας.

18th Street Gang Targets Wellington from Help Save Manassas on Vimeo.

Κουλτούρα

Η συμμορία 18th Street έχει για τα μέλη της μια σειρά πολύ σκληρών κανόνων, ενώ η αποτυχία στις επιχειρήσεις της οργάνωσης επισύρει ακόμη και εκτέλεση.



Σύμφωνα με το FBI, κάποιοι βραχίονες της έχουν αναπτύξει υψηλές τεχνικές στις δραστηριότητές τους αλλά και ακόμη στο τρόπο με τον οποίο γίνονται οι εκτελέσεις.
Η συμμορία αυτή έχει ισπανικές ρίζες και σχηματίστηκε στο Μεξικό από νεαρά κυρίως άτομα που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν σε αμερικάνικες συμμορίες. Το αναγνωριστικό τους είναι ο αριθμός 18 σε τατουαζ ή σε σχέδια ρούχων.





Επίσης χρησιμοποιούν και άλλα σύμβολα όπως τα: XVIII, 666, BEST= standing for Barrio Eighteen Street. Τα χρώματά τους είναι το μαύρο και το μπλε. Το μαύρο αντιπροσωπεύει την απαρχή της οργάνωσης ενώ το μπλε την σύνδεση Μεξικό – Καλιφόρνιας.









Όταν αναφέρατε κάποιος στην 18th Street, γνωρίζει ότι επίσης έχει την επωνυμία “Στρατός παιδιών” γιατί τα μέλη στρατολογούνται ακόμη και από το δημοτικό. Στο Ελ Σαλβαδώρ είναι κοινότυπο να κάνουν τα μέλη τατουάζ ένα μεγάλο 18 στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις τα τατουάζ καλύπτουν και όλο το πρόσωπο.







http://www.dailymotion.com/swf/video/x6opyj
18th street gang by blankok

Πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη συμμορία με επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα των εγκληματικών δραστηριοτήτων. Κάποια μέλη μάλιστα ειδικεύονται στην πλαστογραφία όλων των ειδών των εγγράφων ακόμη και των κρατικών. Βέβαια οι κεντρικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν κυρίως φόνους, συμβόλαια θανάτου, βομβιστικές επιθέσεις, διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμούς, βανδαλισμούς, πορνεία, ληστείες, και εμπόριο όπλων.



Το όνομα της ενεπλάκη σε μια υψηλού επιπέδου απαγωγή του 16χρονου αδερφού του διεθνούς Ονδουριανού ποδοσφαιριστή Wilson Palacios.

Η πλειοψηφία των κρίκων που αποτελούν την συμμορία έχουν επίσης την έδρα τους εκτός Μεξικό ακολουθώντας τους μετανάστες που έφυγαν από την χώρα.



Μέλη της έχουν πάντως εντοπιστεί σε 32 πολιτείες στην ΗΠΑ, ενώ η δράση εξαπλώνεται από το Μεξικό στο Ελ Σαλβαδόρ, στην Ονδούρα, στην Γουατεμάλα ακόμη και στον Καναδά.















————————————————————————————————————-
Beltrán-Leyva Cartel

Το Καρτέλ Beltrán-Leyva (ισπανικά: Καρτέλ de los Beltrán Leyva είναι ένα μεξικάνικο καρτέλ ναρκωτικών και το οργανωμένο συνδικάτο του εγκλήματος που ιδρύθηκε από τους τέσσερις αδελφούς Beltrán Leyva: Μάρκος Arturo, Κάρλος, Αλφρέντο και Έκτορ.
Η σύμπραξη είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά κοκαΐνης και την χονδρική πώληση, την παραγωγή μαριχουάνας και χονδρικής πώλησης, καθώς και την παραγωγή ηρωίνης και χονδρικής πώλησης, οι έλεγχοι πολυάριθμων διαδρόμων διακίνησης ναρκωτικών, και επιδίδεται στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων, το ξέπλυμα χρήματος, εκβιασμούς, απαγωγές, δολοφονίες και εμπόριο-όπλων. Οι αδερφοί Beltrán Levya, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν ευθυγραμμιστεί με το καρτέλ Sinaloa, είναι πλέον σύμμαχοι των Los Zetas.





Η Ιστορία τους

Γεννήθηκαν στην Sinaloa στη δεκαετία του 1960 και οι αδελφοί Beltrán Leyva – Μάρκος Αρτούρο, Κάρλος, Αλφρέντο και Héctor – συνεργάστηκαν στενά με τον Joaquín “El Chapo”Γκουσμάν, τον ηγέτη του καρτέλ Sinaloa, κατά τη διάρκεια δεκαετιών του λαθρεμπορίου.





Βλέποντας ένα κενό στο αντίπαλο Gulf Cartel μετά τη σύλληψη του Osiel Cárdenas στις 14 Μαρτίου 2003, το καρτέλ Sinaloa άρχισε να κυκλοφορεί στην επικράτειά Gulf Cartel. Και οι δύο συμμορίες μάχονται μεταξύ τους στις βόρειες Μεξικάνικες πόλεις από τότε, με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, αστυνομικών και δημοσιογράφων. Περίπου το 90% των θανάτων των εμπόρων ναρκωτικών.



Το 2004 και το 2005, ο Arturo Beltrán Leyva οδήγησε ισχυρές ομάδες δολοφόνων να αγωνιστούν για τους εμπορικούς δρόμους του βορειοανατολικού Μεξικό για το καρτέλ Sinaloa.





Μέσω της χρήσης της διαφθοράς ή του εκφοβισμού, οι Beltrán Leyva Cartel μπόρεσαν να διεισδύσουν σε πολιτικά, δικαστικά και αστυνομικά όργανα του Μεξικού για την τροφοδότησή του με απόρρητες πληροφορίες σχετικά με την καταπολέμηση των ναρκωτικών επιχειρήσεων, και έχει διεισδύσει ακόμη και στο γραφείο της Ιντερπόλ στο Μεξικό.

Η σύλληψη του Αλφρέντο Beltrán Leyva (aka: El Mochomo) στις 20 Ιανουαρίου, 2008, ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για το Sinaloa Cartel, καθώς επέβλεπε δήθεν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας λαθρεμπορίου ναρκωτικών και ήταν βασικός παράγοντας στο ξέπλυμα χρημάτων για το καρτέλ. Σε εμφανή εκδίκηση για τη σύλληψη του αδελφού του Alfredo, ο Arturo διέταξε τη δολοφονία του επιτρόπου της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Edgar Eusebio Millán Gómez, και άλλων κορυφαίων ομοσπονδιακών αξιωματούχων στη μεξικανική πρωτεύουσα.

http://www.rtve.es/swf/4.0.16/RTVEPlayerVideo.swf
A la carta
> Detienen a un jefe del cartel de los Beltrán Leyva, uno de los narcos más buscados en México

Μια ομάδα από τους εκτελεστές συνελήφθησαν σε ένα σπίτι σε μια πόλη του Μεξικό με δεκάδες τουφέκια, πιστόλια, εκτοξευτές χειροβομβίδων, 30 χειροβομβίδες και αλεξίσφαιρα γιλέκα που φέρουν το υπόμνημα FEDA – το ισπανικό αρκτικόλεξο για τις Ειδικές Δυνάμεις του Arturo. Προφανώς, οι αδελφοί Beltrán Leyva κατηγορούν το αφεντικό τους Χοακίν “Chapo» Guzmán για τη σύλληψη του αδελφού τους, και διέταξαν την δολοφονία του γιου του Γκουσμάν, 22 ετών, Edgar Guzmán López, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα κεντρικό πάρκινγκ εμπορικού κέντρου από τουλάχιστον 15 ενόπλους με επιθετικά τουφέκια και εκτοξευτές χειροβομβίδων.

http://www.telegraph.co.uk/telegraph/template/utils/ooyala/telegraph_player.swf

Η υπολειμματική επίδραση της σύλληψης του Alfredo υπονόμευσε μακροπρόθεσμα τις συμμαχίες της Sinaloa, αλλά και ανέστησε έχθρες μεταξύ των αντίπαλων ηγετών του καρτέλ του Χοακίν “Ελ Chapo» Guzmán με τους νέους συμμάχους του Arturo, και το Juárez Cartel, και παρείχε τον καταλύτη για την αιματοχυσία στην πιο βίαιη πόλη του Μεξικ;o: την Ciudad Juárez. Οι αδελφοί Beltrán Leyva, και εκείνοι που τους ήταν πιστοί οι οποίοι άφησαν το Sinaloa Cartel , έχουν συμμαχήσει με τους Los Zetas, προκαλώντας μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στα οχυρά που μοιράζονταν με τους «παλιούς» ηγέτες της Sinaloa.
Τον Φεβρουάριο του 2010, το Beltrán-Leyva Cartel και το Los Zetas ενεπλάκησαν σε έναν βίαιο πόλεμο χαρακωμάτων κατά της νέας συμμαχίας την οποία αποτελούν το Gulf Cartel, to Cartel Sinaloa και η La Familia Cartel στην παραμεθόρια πόλη της Reynosa, Tamaulipas, καθιστώντας μερικές συνοριακές πόλεις “πόλεις-φαντάσματα “.





Επίσημες εκθέσεις από τις αρχές του 2010 αναφέρουν μια τρέχουσα εμπόλεμη κατάσταση για τον έλεγχο των καρτέλ και των οχυρών τους Μια συγκεκριμένη μερίδα ηγείται από τους αξιωματικούς Edgar Valdez Βιγιαρεάλ και Gerardo Alvarez-Vazquez, ενώ το άλλο είναι υπό την ηγεσία του Héctor Beltrán Leyva με υπαρχηγό τον Sergio Βιγιαρεάλ Barragán. Τον Απρίλιο του 2010 ο Héctor Beltrán Leyva δημιούργησε ένα κύτταρο του καρτέλ του κάτι σαν υποκατάστημα στο κράτος Morelos που ονομάζεται Cartel del Sur Pacífico (Αγγλικά: Νότιος Ειρηνικός καρτέλ), περισσότερο γνωστό για το ότι απασχολεί ένα 12-χρονο γκάγκστερ και εκτελεστή.



Από το Φεβρουάριο του 2010, τα μεγαλύτερα καρτέλ ευθυγραμμίζονται σε δύο φατρίες, μία ολοκληρωμένη από τα Juárez Cartel, Tijuana Cartel, Los Zetas και Beltrán-Leyva Cartel. ενώ στην άλλη φατρία ενσωματώνονται το Gulf Cartel, Cartel της Sinaloa και της La Familia Cartel.







Τα περιουσιακά στοιχεία του καρτέλ περιλαμβάνουν:
Κυριαρχία πάνω στα ναρκωτικά και άλλες παράνομες δραστηριότητες σε αερολιμένες στο Μεξικό, στο Μοντερέι, στην Toluca, στο Κανκούν, και στο Acapulco.



Ξενοδοχεία και εστιατόρια, κατασκευάζονται έτσι ώστε να ξεπλύνουν χρήματα, στο Κανκούν, στο Acapulco, στο Cozumel, και σε άλλα θέρετρα.
Μια συμφωνία συνεργασίας με τους Λος Zetas.
Προμήθεια διαδρόμων για τη μετακίνηση μαριχουάνας, ηρωίνης, και μεθαμφεταμίνης από τις Άνδεις για την Αρκτική.
Δυνατότητα να αποσπάσουν εκβιαστικά και να ξεπλύνουν χρήματα, εμπόριο όπλων , να περάσουν λαθραία ανθρώπους, την προώθηση της πορνείας, και πραγματοποιούν απαγωγές.



Δραστηριότητες στο Μέξικο Σίτι, στην Τσιάπας, στο Guerrero , στο Morelos, στο Nuevo León, στο Querétaro, στην Quintana Roo, στην Sinaloa, στην Sonora, και στην Tamaulipas, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Πρόσβαση σε ορισμένα υψηλόβαθμα δημόσια πρόσωπα και του Στρατού τα οποία έχουν δωροδοκήσει ή εκφοβίσει.



Ο προμηθευτής κοκαϊνης των αδερφών Beltrán Leyva, Villafane Martínez, συνελήφθη στο Morelos τον Αύγουστο του 2008. Από τότε, η οργάνωση ‘εχει επιδιώξει μια σχέση με τους Víctor και Darío Espinoza Βαλένθια του Norte del Valle cartel της Κολομβίας



Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρoυν US $ 5 εκατομμύρια αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη ή / και την καταδίκη του Héctor Beltrán Leyva, ο οποίος ηγείται σήμερα του καρτέλ των ναρκωτικών.

Ο Αλφρέντο Beltrán Leyva συνελήφθη στις 20 Γενάρη του 2008, ο Arturo σκοτώθηκε από Μεξικανούς πεζοναύτες σε ένα πιστολίδι- στις 16 Δεκεμβρίου 2009. Ο Carlos Beltrán Leyva συνελήφθη από τη μεξικανική ομοσπονδιακή αστυνομία στις 30 Δεκεμβρίου 2009, στο Culiacán, στην Sinaloa μετά την επίδειξη στις αρχές πλαστής άδειας οδηγού. Στις 22 Απρίλη του 2010, ένας υπολοχαγός του καρτέλ, ο Gerardo Alvarez-Vazquez συνελήφθη στα προάστια της πόλης του Μεξικού. οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει $ 2,000,000 μπόνους για τη σύλληψή του. Ο αντίπαλος του Έκτορα, Edgar Valdez Villarreal, συνελήφθη στις 30 Αυγούστου, 2010 έξω από το Mexico City Στις 12 Σεπτεμβρίου 2010 ο Sergio Villarreal Barragán συνελήφθη στην πόλη της Πουέμπλα, ανατολικά της Πόλης του Μεξικού. Ο Héctor Beltrán Leyva, εξακολουθεί να παραμένει ασύλληπτος και θεωρείται ότι είναι ο ηγέτης σε ότι απομένει από τη σύμπραξη.

————————————————————————————————————–
Colima Cartel

Το Colima cartel ήταν οργάνωση του Μεξικού παραγωγής μεθαμφεταμίνης καρτέλ που λειτουργούν έξω από την Γουαδαλαχάρα, στο Jalisco. Όταν ιδρύθηκε το διεύθυνε ο José de Jesús Amezcua Contreras, ενώ υποστηρίχθηκε από τους αδελφούς του Adán και Luis.

Το Colima Καρτέλ θεωρείται ότι έχει αποκτήσει μεγάλες ποσότητες της εφεδρίνης μέσω επαφών στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, η οποία στη συνέχεια διανέμεται σε διαφορετικά εργαστήρια μεθαμφεταμίνης στο Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το καρτέλ Colima έχει γίνει ένα υποκατάστημα της Sinaloa Cartel, όπως είναι οι Milenio Cartel, Guadalajara Cartel και Sonora cartel.

http://storage.mais.uol.com.br/embed_v2.swf?mediaId=310536

History

Η αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) τοποθετεί την ίδρυση Colima Καρτέλ έως το 1988. Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις που ασχολούνται με την παραγωγή και τη διανομή συνθετικών ναρκωτικών, και οι οποίοι αναφέρονται ως “Βασιλιάδες της μεταμφεταμίνης ». Αυτό που χώριζε το Colima Καρτέλ από άλλες εργασίες διακίνησης ήταν ο έλεγχό τους στο εμπόριο μεθαμφεταμίνης, αντί να εισπράττει ένα ποσοστό των εμπορευμάτων που εισάγονται λαθραία για το κολομβιανό καρτέλ. Το καρτέλ ήταν σε θέση να κάνει συμφωνίες με τις προηγούμενες συμμορίες μοτοσικλέτας και τους ανεξάρτητους εμπόρους που κυριάρχησαν κάποτε στο εμπόριο μεθαμφεταμίνης στις ΗΠΑ. Το καρτέλ δημιουργήθηκε το 1988 και αρχικά μόνο λειτουργούσε για την διακίνηση κοκαΐνης για τα Κολομβιανά καρτέλ, αλλά αργότερα μετατράπηκε σε εμπορία και επεξεργασία των μεταμφεταμινών .
Μέχρι το 1992 η Colima Cartel, μέσω των ενεργειών που έκανε ως επιχείρηση, ήταν σε θέση να δημιουργήσει επαφές αμφεταμίνης στην Ελβετία, την Ινδία, τη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία. Η DEA αναφέρει στην έκθεσή της ότι η Colima cartel προσέλαβε συγγενείς να λειτουργούν οι δύο πρώτες βαθμίδες της οργάνωσής τους, «η μόνωση της δομή.” Συγγενείς και στενοί φίλοι όμως έθεσαν σε κίνδυνο τις δύο πρώτες βαθμίδες οπότε προσλήφθηκαν στη συνέχεια χαμηλού επιπέδου, που δεν σχετίζονται με τα άτομα για να λειτουργήσει η διαδικασία επεξεργασίας μεθαμφεταμίνης και της μεταφοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες.
http://www.metacafe.com/fplayer/5586703/calderon_we_dont_work_with_cartels.swf
Calderon: We Don’t Work With CartelsMore amazing video clips are a click away

Στις 10 Νοεμβρίου 1997, ο Adán Amezcua συνελήφθη στη γενέτειρά του Colima με κατηγορίες για κατοχή όπλων ..Ο ηγέτης του, Luis Ignacio Amezcua Contreras, συνελήφθη στη Γκουανταλαχάρα στις 1 Ιούνη του 1998 και κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Almoloya, ο οποίος καταδικάστηκε σε 49 χρόνια στη φυλακή. Την 1 Ιουνίου, 1998, οι Luis και Jesús Amezcua συνελήφθησαν στην Γκουανταλαχάρα, στο Jalisco, από πράκτορες από το μεξικανικό οργανισμό καταπολέμησης των ναρκωτικών, στο Fiscalía Especial para atención a los Delitos contra la Salud (FEADS). Κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Almoloya, και καταδικάστηκε σε 49 χρόνια στη φυλακή.



Η Colima Cartel κατά τον χρόνο των συλλήψεων του Λουίς και τον Ιησού πιστεύεται ότι είναι “το πιο σημαντικό καρτελ διακίνησης μεθαμφεταμίνης που λειτουργεί … όπως και ο κύριος προμηθευτής των χημικών ουσιών σε άλλες οργανώσεις διακίνησης μεθαμφεταμίνης» Μέσα σε εννέα ημέρες από τη σύλληψή τους, στο New York Times ανέφεραν ότι δύο από τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι Luis και Jesús Amezcua Contreras έπεσαν.





Ο Δικαστής José Nieves Luna Κάστρο απέρριψε για τον καθένα, δυο κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος χρημάτων, λέγοντας ότι είχαν κατηγορηθεί σύμφωνα με το νόμο που δεν ήταν σε ισχύ κατά το χρόνο των καταγγελλόμενων εγκλημάτων τους, αφήνοντας μία μόνο κατηγορία για κάθε ένα από τα αδέλφια.







Μαΐος 2001, ο Adán Amezcua συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.
Τον Μάιο του 2002, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο εμπόδισε την προγραμματισμένη έκδοση του José de Jesús Amezcua προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών, επειδή το αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ δεν συμμορφωνόταν με τις απαιτήσεις του Μεξικού, που εκδίδει εγκληματίες χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν την πιθανότητα της θανατικής ποινής ή ποινή ισόβιας κάθειρξης . Κατά το έτος 2005, οι αρχές συνέλαβαν 1.785 συνεργάτες της παρούσας σύμπραξης. Παρόλα αυτά, το Colima Cartel συνεχίζει να λειτουργεί στις πολιτείες της Μπάχα Καλιφόρνια, Nuevo León, Aguascalientes, Jalisco, Colima, Michoacán και Πόλη του Μεξικού.













Τον Οκτώβριο του 2008, αρχές του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, πέτυχαν με βάση τα οικονομικά στοιχεία τις συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικώνκαι προσδιόρισε ότι η Amezcua Contreras cartel έχει δύο ηγέτες, οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι: την Patricia Amezcua Contreras, (αδελφή του Adan, του Ιησού και του Luis) και η οποία είναι υπεύθυνη για τις συνολικές εργασίες και ο Telesforo Baltazar Tirado Escamilla, ο οποίος με την εταιρεία Collins του Ομίλου κατευθύνει την κυκλοφορία της ψευδοεφεδρίνης. Έχουν την βοήθεια από τους γιους τους και υπολοχαγούς Rolando και Luis Alfonso Tirado Diaz.



























—————————————————————————————————————-
La Familia Michoacana (drug cartel)



La Familia Michoacana (Αγγλικά: Η Michoacan οικογένεια) ή La Familia (αγγλικά: The Family) είναι ένα μεξικάνικο καρτέλ ναρκωτικών και του οργανωμένου συνδικάτου εγκλήματος που εδρεύει στην μεξικανική πολιτεία της Michoacán. Στο παρελθόν συμμάχησαν με το Gulf Cartel-ως μέρος των Los Zetas, που έχει αποσπαστεί ως δικής της οργάνωσης από το 2006.
Πρόσφατα εκλιπόν ηγέτης του καρτέλ, Nazario Moreno Gonzalez, γνωστός ως Ελ Más Loco (αγγλικά: το πιο τρελό One), κήρυξε ελέω Θεού της οργάνωσής του για την εξάλειψη των εχθρών. Κουβαλούσε μία «βίβλο» των δικών του λεγομένων και επέμεινε ότι ο στρατός του των διακινητών και εκτελεστών του να αποφεύγουν τη χρήση των ναρκωτικών που πωλούν. Εταίροι του Nazario Moreno είναι οι José de Jesús Méndez Βάργκας, Servando Gómez Martínez και Dionicio Loya Plancarte, καθένας από τους οποίους έχει επικηρυχθεί με 2 εκατομμύρια δολάρια για τη σύλληψή του.





Τον Ιούλιο του 2009 και το Νοέμβριο του 2010, η La Familia Michoacana προσφέρθηκε να υποχωρήσει ακόμη και να διαλυθεί το καρτέλ τους, “Με την προϋπόθεση ότι τόσο η Αστυνομία Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, καθώς και Πολιτειακή και Ομοσπονδιακή δεσμευθούν για τη διασφάλιση της ασφάλειας του κράτους του Michoacán.” Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης του Φελίπε Καλντερόν αρνείται να έρθουν σε συμφωνία με το καρτέλ και απέρριψε εκκλήσεις τους για διάλογο.





Το υπόβαθρο

Μεξικανοί αναλυτές πιστεύουν ότι η La Familia σχηματίστηκε στη δεκαετία του 1980 με το δηλωμένο σκοπό της να βάλει τάξη στο Michoacán, τονίζοντας την βοήθεια και προστασία για τους φτωχούς. Στην αρχική ενσάρκωσή της, η La Familia διαμορφώνεται ως ομάδα εκδικητών, ωθούμενη στην εξουσία για την αντιμετώπιση παρείσακτων απαγωγέων και εμπόρων ναρκωτικών, οι οποίοι είχαν δηλώσει ως εχθρούς τους. Από τότε, η La Familia έχει επενδύσει στη φήμη της, την οικοδόμηση του μύθου της, τη δύναμη και να φτάσει να περάσει σε μια εγκληματική συμμορία η ίδια.





Η La Familia εμφανίστηκε στο προσκήνιο στη δεκαετία του 1990 ως παραστρατιωτική ομάδα του Gulf Cartel σχεδιασμένη για να πάρει τον έλεγχο του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών στην πολιτεία Michoacán από μια ανταγωνιστική οργάνωση διακίνησης των ναρκωτικών. Εκπαιδευμένοι από τους Los Zetas, το 2006 ο όμιλος διασπάστηκε σε μια ανεξάρτητη λειτουργία της διακίνησης ναρκωτικών. Η La Familia διαθέτει ισχυρό ανταγωνισμό τόσο με τους Los Zetas όσο και με τους Beltrán-Leyva Cartel, αλλά έχει και ισχυρούς δεσμούς με την Sinaloa cartel και τον Joaquin Guzman. Η La Familia Michoacana είναι ένα από τα ισχυρότερα και ταχύτερα αναπτυσσόμενα καρτέλ στο Μεξικό.

Αναφορές στη θρησκεία

To La Familia cartel μερικές φορές περιγράφεται ως οιονεί θρησκευτικό αφού οι ηγέτες του, Moreno González και Méndez Βάργκας, αναφέρονται σε δολοφονίες τους και αποκεφαλισμούς ως “θεία δικαιοσύνη”και ότι μπορεί να έχουν άμεσες ή έμμεσες σχέσεις με τους θιασώτες του θρησκευτικού κινήματος της Νέας Ιερουσαλήμ, η οποία είναι γνωστή για το ενδιαφέρον της για θέματα δικαιοσύνης.





Το αφεντικό της Familia και πνευματικός ηγέτης Nazario Moreno Gonzalez, (γνωστός και ως: El Más Loco ή το πιο τρελό One) έχει δημοσιεύσει τη δική του «βίβλο» και ένα αντίγραφο κατασχέθηκε από τους μεξικανούς ομοσπονδιακούς πράκτορες αποκαλύπτει μια ιδεολογία που αναμιγνύει ένα ευαγγελικό στιλ αυτοβοήθειας με τα συνθήματα εξεγερμένων αγροτών. Ο Moreno González, ο οποίος σκοτώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2010, φαίνεται να έχει βασίσει τα περισσότερα του δόγματός του σε ένα έργο από τον χριστιανό συγγραφέα John Eldredge, χρησιμοποιώντας τη δική του κατανόηση της ιδέας στο μήνυμα του Eldredge ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει «μια μάχη για την καταπολέμηση, μια ομορφιά για τη διάσωση και μια περιπέτεια για να ζήσουν. “. Το μεξικάνικο Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρεται σε έκθεση που ο Γκονζάλες Moreno έχει μετατρέψει το βιβλίο του Eldredge στο Salvaje de Corazón (Wild at Heart) με υποχρεωτική ανάγνωση για τα μέλη της συμμορίας Familia και έχει πληρώσει καθηγητές της Εθνικής Ανάπτυξης Παιδείας (CONAFE) για να κυκλοφορήσει τις γραφές Eldredge σε όλη την ύπαιθρο Michoacán .





Τα μέλη του La Familia καρτέλ τονίζουν τις αξίες της θρησκείας και της οικογένειας κατά την πρόσληψη και έχει τοποθετήσει πανό στους τομείς των ενεργειών υποστηρίζοντας ότι δεν ανέχεται την κατάχρηση ουσιών ή την εκμετάλλευση των γυναικών και των παιδιών. Σύμφωνα με την Μεξικανή Γραμματέα Δημόσιας Ασφάλειας Genaro Garcia Luna, προσλαμβάνονται μέλη που προέρχονται από κλινικές απεξάρτησης τοξικομανών, βοηθώντας τους στην αποκατάσταση και, στη συνέχεια, τους αναγκάζουν να συμμετέχουν στην λειτουργία του καρτέλ ναρκωτικών και να σκοτωθούν. Η πρόοδος στο πλαίσιο του οργανισμού εξαρτάται τόσο από την τακτική συμμετοχή στις συνεδριάσεις της προσευχής και στην σκοποβολή. Η σύμπραξη παρέχει δάνεια σε γεωργούς, επιχειρήσεις, σχολεία και εκκλησίες, και διαφημίζει τη γενναιοδωρία του σε τοπικές εφημερίδες, προκειμένου να αποκτήσουν κοινωνική υποστήριξη.





Στις 16 του Ιουλίου του 2009, ένας άνδρας με το όνομα του Servando Gómez Martínez (Τα μέλη του La Tuta) παρουσιαζόταν ως ο «επικεφαλής των επιχειρήσεων»της συμπράξεως, όταν ήρθε σε επαφή με έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Στο μήνυμά του στο ραδιόφωνο, ο Gómez δήλωσε: “. Τα μέλη του La Familia δημιουργήθηκαν για να φροντίζουν τα συμφέροντα του λαού μας και την οικογένειά μας. Είμαστε ένα αναγκαίο κακό», και όταν ρωτήθηκε τι πραγματικά ήθελαν τα μέλη του La Familia ο Gómez απάντησε: «Το μόνο πράγμα που θέλουμε είναι η ειρήνη και η ηρεμία. “Κυβέρνηση του Προέδρου Φελίπε Καλντερόν αρνείται να έρθουν σε συμφωνία με το καρτέλ και απέρριψε εκκλήσεις τους για διάλογο.





Στις 20 Απριλίου του 2009 περίπου 400 ομοσπονδιακοί πράκτορες αστυνομία πραγματοποίησαν έφοδο μια βάφτιση για ένα μωρό γεννήθηκε ενός μέλους καρτέλ. Μεταξύ των 44 κρατουμένων ήταν ο Rafael Cedeno Hernández (El Cede) δεύτερος στην ιεραρχία της συμμορίας και υπεύθυνος των δογματικών νέων αντιλήψεων στη θρησκευτική ηθική, στην τιμή του καρτέλ και τη δεοντολογία.





Τρέχουσες συμμαχίες

Από το Φεβρουάριο του 2010, τα μεγαλύτερα καρτέλ ευθυγραμμίζονται σε δύο φατρίες μία ολοκληρωμένη από το Juárez καρτέλ το Τιχουάνα Καρτέλ τους Los Zetas και τους Beltrán-Leyva Cartel και την άλλη φατρία που περιλαμβάνεται από το Gulf , το Cartel Cartel Sinaloa και τα μέλη του La Familia Michoacana. Αυτά τα τρία τελευταία είναι γνωστά ως Carteles Unidos.











Λειτουργίες

Τα μέλη του La Familia είναι γνωστό ότι είναι ασυνήθιστα βίαια. Τα μέλη του χρησιμοποιούν δολοφονίες και βασανιστήρια για να εξαφανίσουν τους αντιπάλους, ενώ δουλεύουν για την οικοδόμηση μιας κοινωνικής βάσης στην μεξικανική πολιτεία της Michoacán. Πρόκειται για το ταχύτερα αναπτυσσόμενο καρτέλ στον πόλεμο των ναρκωτικών της χώρας και είναι μια θρησκευτική λατρεία-όπως η ομάδα που τιμά την τιμή της οικογένειας. Σε ένα περιστατικό στο Uruapan το 2006, τα μέλη του καρτέλ πέταξε πέντε κομμένα κεφάλια πάνω στην πίστα του νυχτερινού κέντρου y Sombra Sol μαζί με ένα μήνυμα που έγραφε:. «Η οικογένεια δεν σκοτώνει για χρήματα, δεν σκοτώνει τις γυναίκες. Δεν σκοτώνουν αθώους ανθρώπους, μόνον όσους αξίζουν να πεθάνουν. ξέρετε ότι αυτό είναι θεία δικαιοσύνη.

Η σύμπραξη έχει μετακινηθεί από την παράνομη διακίνηση και πώληση ναρκωτικών ουσιών και μετατράπηκε η ίδια σε μια πολύ πιο φιλόδοξη εγκληματική οργάνωση η οποία δρα ως μια παράλληλη κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος της Michoacán. Είναι εκβιαστές “φόρων ” από τις επιχειρήσεις, πληρώνει για δημοτικά έργα, ελέγχει την εγκληματικότητα ήσσονος σημασίας, και επιλύει ορισμένες τοπικές διαφορές. Παρά τη σύντομη ιστορία του, έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής του Μεξικού σε μεταμφεταμίνες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα κανάλια παροχής να κινούνται βαθιά στις Μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, και έχει όλο και περισσότερο συμμετάσχει στο εμπορικό κύκλωμα της κοκαΐνης, της μαριχουάνας και άλλων ναρκωτικών ουσίων.

Ο Michael Braun, πρώην επικεφαλής των δραστηριοτήτων της DEA, διευκρινίζει ότι λειτουργούν «υπερεργαστήρια” στο Μεξικό και μπορούν να παράγουν μέχρι και 100 κιλά meth σε οκτώ ώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους της DEA, ισχυρίζονται ότι έχουν εναντιωθεί στην πώληση ναρκωτικών σε Μεξικανούς. Πωλεί επίσης πειρατικά DVDs, πουλάει ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, και λειτουργεί ένα δίκτυο είσπραξης οφειλών με φυγόδικους και απαγωγείς. Επειδή πολλές φορές χρησιμοποιούν πλαστές και ενίοτε πρωτότυπες στολές των διαφόρων οργανισμών της αστυνομίας, τα περισσότερα από τα θύματα απαγωγής τους πέφτουν θύματα με ψευδή προσχήματα των συνήθων επιθεωρήσεων ή αναφορά των κλεμμένων οχημάτων, και στη συνέχεια κρατούνται όμηροι.

Τα μέλη του La Familia έχουν αγοράσει επίσης ορισμένους τοπικούς πολιτικούς. 20 δημοτικοί αξιωματούχοι έχουν δολοφονηθεί στο Michoacán, συμπεριλαμβανομένων και δύο δήμαρχοι. Έχοντας εδραιώσει την εξουσία τους, τότε τα ονόματα των τοπικών αρχηγών της αστυνομίας. Το Μάιο του 2009, η Μεξικανική Ομοσπονδιακή αστυνομία συνέλαβε 10 δημάρχους του Michoacán και 20 άλλους τοπικούς αξιωματούχους για τους οποίους υπήρχαν υπόνοιες ότι συνδέονται με το καρτέλ.

Στις 11 του Ιούλη του 2009, ενας υπολοχαγός του καρτέλ – ο Arnoldo Rueda Medina-συνελήφθη και τα μέλη του La Familia επιτέθηκαν στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία στην Morelia για να προσπαθήσουν να απελευθερώσουν τον Rueda λίγο μετά τη σύλληψή του. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, δύο στρατιώτες και τρεις ομοσπονδιακοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν. Όταν αυτό απέτυχε, μέλη της σύμπραξης επιτέθηκαν στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία στις εγκαταστάσεις τουλάχιστον μισής ντουζίνας πόλεων της Michoacán σε αντίποινα.

Τρεις ημέρες αργότερα, στις 14 Ιουλίου 2009, το καρτέλ βασάνισε και δολοφόνησε δώδεκα Μεξικανικούς Ομοσπονδιακούς Αστυνομικούς και παράγοντες και πέταξαν τα νεκρά πτώματά τους το σώμα τους κατά μήκος της πλευράς του αυτοκινητόδρομου στο βουνό μαζί με ένα γραπτό μήνυμα: «Έτσι ώστε να έρθουν και για άλλο. Θα περιμένουμε εσάς εδώ. “Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες διερεύνησης εγκλημάτων στην πολιτεία της Michoacán και ο Πρόεδρος Καλντερόν, ανταποκρίθηκαν στην βία με την αποστολή επιπλέον 1.000 στην Ομοσπονδιακή αστυνομία στην περιοχή.

Η ανάμειξη, εξαιτίας την οποίας υπερ-τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ομοσπονδιακής αστυνομίας και των περιπολιών αξιωματικών της Michoacán, , εξόργισε τον Κυβερνήτη της Michoacán, Leonel Godoy Rangel, ο οποίος την χαρακτήρισε «επαγγελματική δραστηριότητα» και είπε ότι δεν είχε ερωτηθεί. Μέρες αργότερα, 10 δημοτικοί αστυνομικοί συνελήφθησαν σε σχέση με τους φόνους των 12 ομοσπονδιακοί πράκτορες
Ο ετεροθαλής αδελφός του κυβερνήτη Julio Cesar Godoy Toscano, ο οποίος είχε μόλις εκλεγεί στις 5 Ιουλίου, 2009, στην κάτω βουλή του Κογκρέσου, κατηγορείται ότι είναι ένας από τα κορυφαία μέλη της La Familia στην Michoacana λειτουργώντας για την παροχή πολιτικής προστασίας για το καρτέλ

Με βάση αυτές τις κατηγορίες, στις 14 Δεκεμβρίου 2010, ο Godoy Toscano ήταν κατηγορούμενος από την κάτω βουλή του Κογκρέσου και ως εκ τούτου δεν έχει πλέον ασυλία (ισπανικά: fuero)
Ο Πρόεδρος Καλντερόν δήλωσε ότι τα καρτέλ των ναρκωτικών της χώρας έχουν γίνει τόσο ισχυρά που θέτουν τώρα μια απειλή για το μέλλον του του Μεξικού και της δημοκρατίας. Η στρατηγική του της άμεσης αντιμετώπισης και της επιβολής του νόμου δεν είναι δημοφιλής σε ορισμένα τμήματα της μεξικανικής κοινωνίας, όπου μάχονται βίαια συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών έχει αποκαλύψει αρκετές κατηγορίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του μεξικανικού στρατού.

Στις 22 Οκτωβρίου 2009, οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της τετραετούς έρευνας σχετικά με τις πράξεις της La Familia Michoacana στις Ηνωμένες Πολιτείες που ονομάστηκε Project Coronado. Ήταν η μεγαλύτερη επιδρομή των ΗΠΑ ποτέ ενάντια στα μεξικάνικα καρτέλ ναρκωτικών που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Σε 19 διαφορετικά κράτη, 303 άτομα συνελήφθησαν σε μια συντονισμένη προσπάθεια από τους τοπικούς, πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς παράγοντες επιβολής του νόμου, σε μια περίοδο δύο ημερών. Κατασχέθηκαν κατά τη φάση των σύλληψεων πάνω από 62 κιλά (140 λίβρες) της κοκαΐνης, 330 κιλά (730 λίβρες) της μεθαμφεταμίνης, 440 κιλά (970 λίβρες) της μαριχουάνα, 144 όπλα, 109 οχήματα, καθώς και δύο εργαστήρια παράνομων ναρκωτικών.

Από την έναρξη του “Project Coronado», η έρευνα οδήγησε στη σύλληψη περισσότερων από 1.186 ανθρώπους και την κατάσχεση των περίπου 33 εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά, σχεδόν 2 μετρικούς τόνους (2,2 μικρών τόνων) της κοκαΐνης, 1.240 κιλά (2.700 λίβρες) της μεθαμφεταμίνης, 13 κιλά (29 λίβρες) ηρωίνης, 7.430 χιλιόγραμμα (£ 16,400) της μαριχουάνα, 389 όπλα, 269 οχήματα, καθώς και τα δύο εργαστήρια των ναρκωτικών κατασχέθηκαν.

“Οι πολύπλευρες έρευνες όπως το Project Coronado είναι το κλειδί για την διακοπή των εργασιών των πολύπλοκων εγκληματικών οργανώσεων, όπως το La Familia. Μαζί, με την ισχυρή συνεργασία των διεθνών αρχών, οι ομοσπονδιακές, κρατικές και τοπικές αρχές-έχουν ασχοληθεί σε σημαντικό πλήγμα για μία ομάδα που έχει μολύνει τις γειτονιές με τα παράνομα ναρκωτικά και έχει τρομοκρατήσει το Μεξικό με ασύλληπτη βία, δήλωσε ο Διευθυντής του FBI Μίλερ.

Οι έρευνες του Project Coronado συντονίστηκαν από την πολυ-υπηρεσιακή Ειδική Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων, που περιλαμβάνει παράγοντες και αναλυτές από τους DEA, FBI, ΗΠΑ Μετανάστευσης και Τελωνείων εκτέλεση, Internal Revenue Service, US Customs and Border Protection, ΗΠΑ Marshals υπηρεσία και ATF, όπως καθώς και δικηγόρους από τα Ναρκωτικά και Επικίνδυνων Τμήμα Ναρκωτικών του ποινικού τμήματος του. Περισσότεροι από 300 ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς, τοπικούς και ξένους παράγοντες επιβολής του νόμου συνεισέφεραν των ανακριτικών και εισαγγελικών πόρων στο Project Coronado μέσω OCDETF.

—————————————————————————————————————–
Guadalajara Cartel





Το cartel Γκουανταλαχάρα ένα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού το οποίο ιδρύθηκε το 1980 από τους Rafael Caro Quintero, κ. Miguel Ángel Félix Gallardo και Ernesto Fonseca Carrillo, προκειμένου να μεταφέρουν ηρωίνη και μαριχουάνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ των πρώτων ομάδων διακίνησης ναρκωτικών του Μεξικού που συνεργάστηκε με την κολομβιανή μαφία της κοκκαϊνης, το καρτέλ Γκουανταλαχάρα ευημερούσε από το εμπόριο κοκαΐνης.





Μετά τη σύλληψη των Rafael Caro Quintero και Ernesto Fonseca Carrillo, ο Félix Gallardo διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ και το 1987 μετακόμισε με την οικογένειά του στην πόλη Γκουανταλαχάρα . Ο Νονός, στη συνέχεια, αποφάσισε να μοιράσει το εμπόριο που ελέγχει καθώς θα ήταν πιο αποτελεσματικό και λιγότερο πιθανό να πέσει σε ένα μια εξόρμηση επιβολής του νόμου.





Κατά κάποιο τρόπο, είχε ιδιωτικοποιήσει τις μεξικανικές επιχειρήσεις ναρκωτικών, ενώ τις έδινε πίσω υπόγεια, να τις διαχειρίζονται τα αφεντικά που ήταν λιγότερο γνωστά ή δεν ήταν ακόμη γνωστά στην DEA. Ο Félix Gallardo “Ο Νονός” συγκάλεσε συνάντηση κορυφής ναρκωτικών του έθνους σε ένα σπίτι στο θέρετρο του Ακαπούλκο, όπου καθορίστηκαν οι πιάτσες και τα εδάφη. Η διαδρομή Τιχουάνα θα πάει στους αδερφούς Arellano Felix . Η Ciudad Juárez διαδρομή θα πήγαινε στην οικογένεια Carrillo Fuentes. Ο Miguel Caro Quintero θα έτρεχε το δρομολόγιο της Sonora. Ο έλεγχος της Matamoros, και της Tamaulipas – στη συνέχεια θα γινόταν το Gulf Cartel – θα δινόταν στον Juan García Abrego.





Εν τω μεταξύ, οι Joaquín Guzmán Loera και Ismael Zambada García θα αναλάβουν τις επιχειρήσεις στον Ειρηνικό , που γίνεται το Cartel Sinaloa. Οι Guzmán και Zambada έφεραν τον βετεράνο Héctor Luis Palma Salazar πίσω στις επιχειρήσεις. Ο Félix Gallardo ακόμα είχε προγραμματίσει και την επίβλεψη των εθνικών δράσεων, αφού είχε τις επαφές προκειμένου να συνέχιζε να είναι στην κορυφή των καρτέλ, αλλά αυτός δεν θα είναι πλέον στον έλεγχο όλων των λεπτομερειών της επιχείρησης αφού συνελήφθη στις 8 Απριλίου, 1989.







Σύμφωνα με τον Peter Dale Scott, του Guadalajara Cartel, πιο ισχυρό ήταν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών δικτύου του Μεξικού στις αρχές του 1980, άκμασε κατά ένα μεγάλο μέρος επειδή απολάμβαναν την προστασία του Dirección Federal de Seguridad, υπό τον επικεφαλής Miguel Nassar Haro, ένα μεγάλο κεφάλαιο της CIA.











 
http://boufosnews.wordpress.com 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)