Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Voyager: Γιατί η NASA αναζητεί προγραμματιστή με γνώσεις «αρχαίας» γλώσσας προγραμματισμού




Προγραμματιστή με «μουσειακές» γνώσεις χρειάζεται πλέον η NASA, λόγω της συνταξιοδότησης του 80χρονου μηχανικού Λάρι Ζοταρέλι: Ο λόγος είναι τα διαστημόπλοια του προγράμματος Voyager, τα οποία κατασκευάστηκαν στη δεκαετία του 1970 και ταξιδεύουν ακόμα στο βαθύ Διάστημα- και ως εκ τούτου, η τεχνολογία υπολογιστών τους είναι 40 ετών.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του CNN, το Voyager 1 βρίσκεται σε απόσταση 20 δισ. χιλιομέτρων από τη Γη. Η αρχική αποστολή του ήταν η εξερεύνηση του Δία και του Κρόνου, αλλά η αποστολή του επεκτάθηκε- ωστόσο, η αναβάθμιση του υπολογιστή του είναι αδύνατη, για ευνόητους λόγους. «Είναι σαν να πετάς έναν υπολογιστή Apple II. Θα έπρεπε να είναι σε μουσείο» αναφέρει η Σούζι Ντοντ, υπεύθυνη του προγράμματος.

Ο Ζοταρέλι υπηρετούσε το πρόγραμμα Voyager από την ημέρα εκτόξευσής του, στις 5 Σεπτεμβρίου 1977 (σημειώνεται πως το Voyager 2, που βρίσκεται σε αντίστοιχη, εξαιρετικά μεγάλη απόσταση, εκτοξεύτηκε το 1979, και είναι το μόνο σκάφος που έχει περάσει από τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα- η επαφή μαζί του είναι δυνατή μόνο μέσω της κεραίας του Deep Space Network στον Κανμπέρα) . Η δουλειά του είναι πάνω στα συστήματα δεδομένων πτήσης του σκάφους, που έχουν μόλις 64 KB μνήμης και τρέχουν μια παμπάλαια γλώσσα προγραμματισμού. Σήμερα, είναι ένας από τους ελάχιστους στον κόσμο που ξέρουν τα «μυστικά» της.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετικό δημοσίευμα του Popular Mechanics, ο μηχανικός που θα αναλάμβανε τη θέση του πρέπει να έχει γνώσεις της εποχής των Cobol, Fortran και Algol. Αν και τα δύο σκάφη είναι ιδιαίτερα «υγιή» για την ηλικία τους, καθώς είναι σε θέση να λειτουργούν για άλλη μια δεκαετία, το μέλλον τους είναι αβέβαιο πέρα από αυτό – και ως εκ τούτου η δουλειά του νέου μηχανικού θα είναι ιδιαίτερα απαιτητική, εάν πρόκειται να επεκταθεί η ζωή τους (μέσω αλλαγών στη διαχείριση ενέργειας) ακόμα παραπέρα.

Σύμφωνα με το CNN, η NASA είχε βρει έναν μηχανικό, ο οποίος είχε έρθει στο πρόγραμμα για να δουλέψει με τον Ζοταρέλι έναν χρόνο και κάποια στιγμή να τον αντικαταστήσει- ωστόσο η Ντοντ θεωρεί πως η αντικατάστασή του είναι πρακτικά αδύνατη. Όπως εκτιμά στο Popular Mechanics, δεν ελπίζει στο να βρει κάποιον νεαρό, αλλά στην καλύτερη περίπτωση κάποιον ο οποίος βρίσκεται στην αρχή της 6ης δεκαετίας της ζωής του (εν αντιθέσει με μηχανικούς οι οποίοι πλησιάζουν τα 80).




ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)