Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

10 θρησκευτικά μυστήρια και θαύματα





Γίνονται άραγε θαύματα; Υπάρχουν άγγελοι; Η προσευχή βοηθάει;

Υπάρχουν κάποια φαινόμενα για τα οποία η επιστήμη προσπαθεί να βρει μία λογική εξήγηση, αν και για τους πιστούς δεν χρειάζεται καμία απολύτως εξήγηση.

Τα παρακάτω δέκα μυστήρια κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κόσμου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενώ αποτελούν το αντικείμενο έρευνας πολλών ερευνητών υπερφυσικών φαινομένων.
1. Εμφανίσεις της Παναγίας




Εδώ και αιώνες υπάρχουν αναφορές σε όλο τον κόσμο για εμφανίσεις της Μαρίας, της μητέρας του Ιησού. Στις πιο αξιοσημείωτες συγκαταλέγονται το Μεξικό (1531), η Πορτογαλία (1917), η Γαλλία (1858) και η Πολωνία (1877). Ισχυρισμοί για εμφανίσεις υπάρχουν μέχρι και σήμερα, με τον πιο γνωστό αυτόν της Κροατίας. Το 1968, μία εμφάνιση της Παναγίας μεταδόθηκε ζωντανά στην Αίγυπτο. Στα οράματα αυτά, η Παναγία ζητά συνήθως από τους ανθρώπους να προσευχηθούν, ενώ ορισμένες φορές ανακοινώνει και προφητείες, με την πιο γνωστή αυτή της Φάτιμα.

Οι σκεπτικιστές θεωρούν αυτά τα οράματα ως παραισθήσεις ή μαζική υστερία, ενώ άλλοι ερευνητές ζητούν εξηγήσεις για τα γεγονότα αυτά, κάνοντας συγκρίσεις με τις εμφανίσεις ΑΤΙΑ.
2. Επαφές με αγγέλους



Πολλά βιβλία έχουν γραφτεί και αμέτρητες ιστορίες έχουν ειπωθεί για/από ανθρώπους που πιστεύουν πως είχαν προσωπική επαφή με όντα, τα οποία ονομάζουν αγγέλους. Κάποιες φορές τα περιγράφουν ως φωτεινά όντα και κάποιες άλλες φορές ως ανθρώπους απερίγραπτης ομορφιάς, ακόμα και ως καθημερινούς ανθρώπους.

Συνήθως εμφανίζονται πάντα σε στιγμές ανάγκης. Κάποιες φορές η ανάγκη είναι έντονη -ένα άτομο λίγο πριν την αυτοκτονία- και κάποιες είναι σχετικά τετριμμένη: μία νεαρή γυναίκα, μόνη έξω τη νύχτα, παθαίνει λάστιχο και την βοηθάει ένας ευγενικός ξένος, που εμφανίστηκε από το πουθενά και στη συνέχεια εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ούτε ένα ίχνος πίσω του.
3. Η Κιβωτός της Παλαιάς Διαθήκης



Το βιβλίο της Εξόδου της Παλαιάς Διαθήκης περιγράφει με λεπτομέρεια ένα κουτί, επικαλυμμένο με χρυσό, το οποίο κατασκεύασαν οι Ισραηλίτες με τις οδηγίες του Θεού, για να τοποθετήσουν τις σπασμένες πλάκες στις οποίες ήταν γραμμένες οι Δέκα Εντολές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Θεός είπε επίσης: «Εκεί θα συναντηθώ μαζί σας και θα σας μιλήσω… για όλα όσα θα σας δώσω σε εντολές, τέκνα του Ισραήλ.» Οι Ισραηλίτες το μετέφεραν μαζί τους στα ταξίδια τους, ακόμα και στις μάχες, γιατί πίστευαν ότι είχε τρομερή δύναμη. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Κιβωτός ήταν στην πραγματικότητα ένας διαβιβαστής στο Θεό και ένα φονικό όπλο, αλλά το πιο μυστηριώδες είναι τι απέγινε η Κιβωτός. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν πως η Κιβωτός υπάρχει μέχρι και σήμερα, κρυμμένη και προστατευμένη από τη δημόσια θέα.
4. Άφθαρτοι



Άφθαρτες είναι οι σωροί των Αγίων, οι οποίες ως εκ θαύματος δεν αποσυντίθενται -ακόμα και μετά από ολόκληρες δεκαετίες ή αιώνες. Κάποιοι από αυτούς του Αγίους ήταν οι: Αγία Κλάρα της Ασίζης, ο Άγιος Βικέντιος του Παύλου, η Αγία Αικατερίνη Λαμπουρέ και πολλοί άλλοι. Ακόμα και η σωρός του Πάπα Ιωάννη του ΧΧΙΙΙ λέγεται ότι διατηρήθηκε σε άψογη κατάσταση. Η περίπτωση της Οσίας Μαργαρίτας της Μέτολα αναφέρεται σε άρθρο της Fortean Times: «Πέθανε το 1330 αλλά τα 1558 τα οστά της έπρεπε να μεταφερθούν γιατί το φέρετρό της σάπιζε. Οι αυτόπτες μάρτυρες εξεπλάγην όταν είδαν ότι εκτός από το φέρετρο είχαν σαπίσει και τα ρούχα της αλλά όχι η σωρός της.
5. Στίγματα



Ένα από τα πιο αποκρουστικά και αμφιλεγόμενα θαύματα είναι τα στίγματα, όταν δηλαδή ένα άτομο εμφανίζει κατά ανεξήγητο τρόπο τα σημάδια από τη σταύρωση του Χριστού, συνήθως στις παλάμες των χεριών και στα πόδια. Το φαινόμενο χρονολογείται από την εποχή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης (1186-1226), ενώ έχει αναφερθεί και σε πολλούς ακόμα αγίους από τότε. Ο πιο γνωστός των τελευταίων ετών, που είχε παρουσιάσει τα στίγματα, ήταν ο Άγιος Πίος από την Πιετρελτσίνα, γνωστός και ως Πατέρας Πίος (1887-1968). Αρκετοί ισχυρισμοί για στίγματα έχουν αποδειχτεί απάτη, καθώς οι ίδιοι οι φέροντες είχαν δημιουργήσει τις πληγές στο σώμα τους με διάφορους τρόπους. Ακόμα και ο Πατέρας Πίος είχε κατηγορηθεί ότι δημιουργεί μόνος του τις πληγές, χρησιμοποιώντας οξύ. Εκτός από το ενδεχόμενο του θαύματος, άλλη μία πιθανή εξήγηση είναι η ψυχοσωματική -έντονη πίστη στο θεό, η οποία εκδηλώνεται σωματικά μέσω των πληγών.
6. Εικόνες που δακρύζουν και ματώνουν



Αγάλματα, εικόνες και άλλα πορτρέτα του Ιησού, της Παναγίας και των Αγίων, εμφανίζονται να δακρύζουν ή ακόμα και να ματώνουν. Κάθε χρόνο, σημειώνονται αρκετές τέτοιες αναφορές σε όλο τον κόσμο. Μία εξ αυτών αφορά σε μία εικόνα του Ιησού, η οποία βρίσκεται στο Ναό της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ, πάνω από το σημείο όπου λέγεται ότι γεννήθηκε ο Χριστός. Η εικόνα φαίνεται να βγάζει κόκκινα δάκρια. Άλλες αναφορές είναι αυτή της κλαίουσας Παναγίας στο Τορόντο του Καναδά, η κλαίουσα Παναγία στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Τσίτσερο του Ιλινόις, η εικόνα του Χριστού στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Παναγίας στην Αυστραλία, που βγάζει λάδι ελιάς κ.α. Οι σκεπτικιστές κάνουν λόγο για απάτη σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ενώ επανειλημμένες έρευνες που έχουν γίνει, δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, αφήνοντας τα συγκεκριμένα γεγονότα στην πίστη του καθενός.
7. Η θεραπευτική δύναμη της προσευχής



Υπάρχει μια συνεχής διαμάχη για τη θεραπευτική δύναμη της προσευχής. Τον ένα μήνα μπορεί να δούμε ένα άρθρο για ένα πείραμα που έδειξε ότι η προσευχή ήταν στατιστικά σχετική με τη θεραπεία ασθενών και τον άλλο μήνα να διαβάσουμε για ένα άλλο πείραμα που έδειξε πως η προσευχή δεν είχε καμία απολύτως επίδραση. Εάν αποδειχτεί πραγματικά ότι η προσευχή επιδρά στην υγεία, τότε ποιος είναι ο μηχανισμός που κρύβεται από πίσω; Είναι πράγματι ένα θαύμα, ή υπάρχει κάποιο είδος υπερφυσικής ή κβαντικής επίδρασης, την οποία δεν είμαστε ακόμα σε θέση να κατανοήσουμε; Και αν υπάρχει η τελευταία, τότε τι δύναμη έχει;

Ο πλέον κλασσικός ισχυρισμός των σκεπτικιστών είναι ο εξής: προσευχηθείτε να ξαναφυτρώσει το πόδι ενός ακρωτηριασμένου να δούμε πόσο βοηθά η προσευχή.
8. Η Σινδόνη του Τορίνου



Ανεξαρτήτως των πόσων πολλών επιστημονικών ερευνών έχουν γίνει στη Σινδόνη του Τορίνου, τα αποτελέσματα δεν θα ικανοποιήσουν πλήρως κανέναν και ποτέ. Για όσους θέλουν να πιστεύουν πως πρόκειται για το σάβανο του Ιησού δεν θα κλονιστεί η πίστη τους, παρά τη χρονολόγηση της Σινδόνης με τη μέθοδο του άνθρακα και άλλες μεθόδους. Η Σινδόνη είναι ένα κομμάτι λινού υφάσματος, μήκους 4 περίπου μέτρων, πάνω στο οποίο αποτυπώνεται αμυδρά το ομοίωμα ενός άντρα, ο οποίος φέρει πληγές από σταύρωση. Οι πιστοί θεωρούν πως πρόκειται για τη μορφή του Ιησού, που αποτυπώθηκε με θαυματουργό τρόπο πάνω στο ύφασμα, ενδεχομένως τη στιγμή της Ανάστασης. Η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα, το 1988, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Σινδόνη χρονολογείται κάπου μεταξύ του 1260 και του 1390 μ.Χ. Μία πρόσφατη θεωρία είναι πως πρόκειται για δημιουργία του Leonardo da Vinci.
9. Παπικές προφητείες



Διάφοροι Πάπες της Καθολικής Εκκλησίας, όχι μόνο απετέλεσαν μέρος κάποιας προφητείας, αλλά έγιναν και οι ίδιοι προφήτες. Ένα όραμα του Πάπα Πίου ΧΙΙ (1939-58), για παράδειγμα, τον έκανε να δηλώσει: «Η ανθρωπότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί γιατί θα ζήσει δεινά, που δεν έχει ζήσει ποτέ ξανά στο παρελθόν... δεινά πολύ πιο σκοτεινά και από τον Κατακλυσμό.»

Ο Πάπας Πίος ΙΧ (1846-78) είχε προφητεύσει: «Θα συντελεστεί ένα μεγάλο θαύμα, το οποίο θα γεμίσει τον κόσμο με έκπληξη. Το θαύμα αυτό θα επέλθει μετά από τον θρίαμβο μιας επανάστασης. Η εκκλησία θα υποστεί μεγάλο πλήγμα. Οι υπηρέτες της και η κεφαλή της θα γίνουν αντικείμενο εμπαιγμού, τιμωρίας και μαρτυρίων.» Μήπως όλο αυτό περιγράφει την κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στους κόλπους της Εκκλησίας;

Η πιο αξιοσημείωτη είναι η προφητεία του Αγίου Μαλαχία, ο οποίος είχε προφητέψει την άνοδο στο αξίωμα όλων των Παπών από τον 12ο αιώνα.
10. Το άστρο της Βηθλεέμ



Αν και οι πιστοί δέχονται τα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης ως πραγματικά γεγονότα, οι θρησκευτικοί διανοούμενοι και επιστήμονες αναζητούν συχνά μία επιστημονική βάση για πολλά από τα γεγονότα που περιγράφουν. Ένα από αυτά που ανακύπτει κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα είναι το Άστρο της Βηθλεέμ.

Σύμφωνα με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, τρεις μάγοι έφτασαν στην Ιερουσαλήμ, αναζητώντας το νεογέννητο «Βασιλιά των Ιουδαίων», ενώ ισχυρίστηκαν πως ακολούθησαν ένα κινούμενο «άστρο», το οποίο τους οδήγησε εκεί. Οι πιστοί ισχυρίζονται πως πρόκειται αναμφίβολα για ένα θαύμα, που διακήρυττε τη γέννηση του Μεσσία, ενώ άλλοι ερευνητές πιστεύουν πως το «άστρο» θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο: ένας κομήτης, μία πλανητική σύνοδος, ο πλανήτης Δίας, ένας υπερκαινοφανής αστέρας ή ακόμα και ένα ΑΤΙΑ.
by SociaLMagazinE

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)