Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Οι Μούμιες του Tarim: Ευρωπαίοι στην αρχαία Κίνα;


Οι μούμιες του Tarim φέρουν ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.
Το κλίμα που επικρατεί στην κεντρική Ασία
επέτρεψε την διατήρηση τους σε άριστη κατάσταση


Πριν από έναν αιώνα, ευρωπαίοι εξερευνητές ανέφεραν την ύπαρξη μουμιών με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά στην περιοχή Tarim Basin της Κεντρικής Ασίας. Οι μούμιες που βρέθηκαν εκεί είναι τουλάχιστον 4οοο ετών.


Κατά την διάρκεια της κλασικής περιόδου, υπάρχουν αρκετές αναφορές για Ευρωπαίους που ζούσαν στην περιοχή. Κατά πάσα πιθανότητα, Ευρωπαίοι μετανάστευσαν προς τα ανατολικά και δημιούργησαν εστίες κατοίκησης στην περιοχή αυτή.


Υπάρχουν μερικές ενδείξεις ότι η ευρωπαϊκή γλώσσα υπήρξε στην περιοχή Tarim τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της πρώτης χιλιετίας π.Χ. Οι Κινέζοι ανέφεραν για την κατοίκηση της περιοχής από ομάδα ανθρώπων που έφερε γένια και ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά προσώπου. Αυτοί οι άνθρωποι μίλαγαν μια γλώσσα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Παρόλο που δεν σχετίζονται άμεσα με τις μούμιες του Tarim, ίσως είναι πιθανόν οι άνθρωποι αυτοί να αποτελούν μια υπο-ομάδα από αυτές.


Οι αρχαιολογικές ενδείξεις μπορούν να υποστηρίξουν την θεωρία της ευρωπαϊκής μετανάστευσης στο Tarim. Οι μούμιες είναι ψηλότερες από τους Ασιάτες της συγκεκριμένης περιόδου. Μερικές φέρουν κόκκινα μαλλιά ενώ άλλες ξανθά. Ο ρουχισμός τους υποδεικνύει ευρωπαϊκή προέλευση.


Πριν από το 2000 π.Χ., υπάρχουν ελάχιστες έως καθόλου αποδείξεις για την χρήση μετάλλου στην Κίνα. Η αρχαιολογική μαρτυρία ξεκινά να καταγράφει την εμφάνιση μπρούτζινων τεχνουργημάτων κοντά στο 2000 π.Χ. Είναι πιθανόν οι Ευρωπαίοι να έφεραν μαζί τους την τεχνική επεξεργασίας και χρήσης του μετάλλου στην Κίνα, και κάποιοι τεχνίτες να εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.


Δύο χιλιάδες χρόνια μετά, οι Κινέζοι αρχίζουν να ερευνούν τους ανθρώπους που έμεναν στο λεκανοπέδιο του Tasim. Οι αναφορές μιλούν για ανθρώπους που μιλούν με ελληνική ή παρθική προφορά! Οι Κινέζοι ενδιαφέρονταν για τους ανθρώπους που κατοικούν στο λεκανοπέδιο αφού αυτοί εφοδίαζαν την χώρα τους με ορυκτό νεφρίτη.


Οι Κινέζοι δεν ήταν οι μόνοι όμως που πρόσεξαν την ύπαρξη καυκάσιων στην περιοχή της κεντρικής Ασίας. Κατά την διάρκεια του 1ου αι. μ.Χ., ο ρωμαίος αυτοκράτορας Κλαύδιος λάμβανε παρόμοιες αναφορές. Σύμφωνα με τις πηγές του, οι άνθρωποι αυτοί είχαν «ανοιχτοκίτρινα μαλλιά» και «μπλε μάτια». Ήταν επίσης ασυνήθιστα ψηλοί για Ασιάτες. Αν και δεν καταλήγουν σε κάποιο συμπέρασμα, οι αναφορές αυτές προέρχονταν από την περιοχή κοντά στο λεκανοπέδιο του Tarim.


Η επιστήμη ερεύνησε τις μούμιες με περισσότερα εργαλεία πέραν των ιστορικών και αρχαιολογικών αποδείξεων. Αναλύσεις DNA έδειξαν ότι οι μούμιες μοιράζονταν μια ανομοιογενή καταγωγή. Ωστόσο, μερικοί ισχυρίζονται ότι οι αρχικοί κάτοικοι της περιοχής ήταν αποκλειστικά Ευρωπαϊκής καταγωγής. Στην συνέχεια, υπήρξαν μετακινήσεις ανθρώπων στην περιοχή με αποτέλεσμα την διασταύρωσή τους. Από πολιτικής απόψεως, η υπόθεση παρουσιάζει κινδύνους για την Κίνα καθώς υπάρχουν ομάδες ατόμων, που επιθυμούν τον διαχωρισμό από την χώρα. Οι ομάδες αυτές βασιζόμενες σε τέτοιες υποθέσεις εντείνουν επικίνδυνα τις εθνικιστικές διαφορές στο εσωτερικό της Κίνας, εγείροντας αιτήματα αποχώρησης.


Οι μούμιες του Tarim έχουν σίγουρα ευρωπαϊκά γονίδια. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές φέρουν και άλλο γενετικό υλικό. Φαίνεται ότι Ευρωπαίοι έφτασαν και κατοίκησαν την περιοχή πριν από 4000 χρόνια. Άλλες φυλετικές ομάδες ήρθαν επίσης στην περιοχή όπου και απορροφήθηκαν με την τοπική κοινωνία. Οι αρχαιολογικές και ιστορικές ενδείξεις υποδεικνύουν την ύπαρξη Καυκάσιων στην περιοχή. Άραγε το τελικό συμπέρασμα αποτελεί «όπλο» για τους αυτονομιστές της κεντρικής Ασίας που προσπαθούν να αποδράσουν από την Κίνα;


http://kykeon.ning.com/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)