Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Μοιάζει με ένα συνηθισμένο Κύπελλο ΟΜΩΣ θα ΠΑΘΕΤΕ ΠΛΑΚΑ με ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (vid)













Γράφει ο Σπύρος Μακρής



Μοιάζει με ένα συνηθισμένο Κύπελλο
ΟΜΩΣ
θα ΠΑΘΕΤΕ ΠΛΑΚΑ με ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ



Βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, είναι ένα εξαιρετικής ποιότητας και τεχνικής, γυάλινο αντικείμενο του 4ου αι. μ.Χ και είναι μοναδικό στο είδος του από πολλές απόψεις. Είναι σαν να έπεσε από τον ουρανό! Είναι το «Κύπελλο του Λυκούργου».




Δημιουργήθηκε από μια μυστηριώδη διαδικασία -και μέχρι τώρα όχι πλήρως κατανοητή- η οποία οδήγησε σε ένα φαινόμενο γνωστό ως «διχροϊκό» ή «διχρωματικό γυαλί«», μια μορφή γυαλιού που μπορεί να αλλάξει χρώμα ανάλογα με τη γωνία φωτός που περνά μέσα από τη δομή του.

Η γυάλινη κούπα εμφανίζεται κόκκινη όταν φωτίζεται από πίσω, αλλά πράσινη όταν φωτίζεται μπροστά. Πρόκειται για μία εκπληκτική επίτευξη στο γυαλί, η οποία όπως φαίνεται, δεν μπορεί να αναπαραχθεί στις μέρες μας…




To «Κύπελλο του Λυκούργου» είναι το μοναδικό αρχαίο τεχνούργημα που παρουσιάζει αυτή την ασυνήθιστη συμπεριφορά. Ύστερα από πραγματοποίηση επιστημονικών αναλύσεων διαπιστώθηκε ότι το διχρωματικό χαρακτηριστικό του γυαλιού δεν έγινε τυχαία, αλλά ύστερα από ανθρώπινη επέμβαση.

Το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε με την προσθήκη κάποιων «νανο-τμημάτων» χρυσού και αργύρου, διασκορπισμένων σε κολλοειδή μορφή σε όλο το τετηγμένο γυαλί.
Η ακριβής διαδικασία παραμένει ακόμα ασαφής, αν και η τελειότητα που επιτυγχάνεται μέσα από αυτήν είναι πέραν του δέοντος σαφής σε όλους εμάς που την βλέπουμε.

Ωστόσο, ο ακαδημαϊκός κόσμος προσπάθησε να ισχυριστεί ότι για τα θαυμαστά χαρακτηριστικά του κυπέλλου κανείς άνθρωπος δεν έβαλε το χέρι του και ότι το αποτέλεσμα που βλέπουμε είναι καθαρά θέμα τύχης και πειραματισμού των κατασκευαστών του. Αδυνατεί να δεχτεί ότι ο αρχαίος κόσμος είχε δυνατότητες πολύ πιο προχωρημένες από τις σύγχρονες δικές μας.

Υποστηρίζουν ότι οι κατασκευαστές του κυπέλλου μπορεί να μην γνώριζαν καν ότι ο χρυσός ήταν εμπλεκόμενος, καθώς οι ποσότητες είναι τόσο μικροσκοπικές. Μπορεί να προέρχονται από ένα απειροελάχιστα μικρό ποσοστό χρυσού επάνω σε ασήμι (γεγονός που συνήθιζαν οι Ρωμαίοι να προσθέτουν μικρές αναλογίες χρυσού στον άργυρο). Ή μπορεί να προέρχεται από ίχνη χρυσού ή φύλλων χρυσού που αφέθηκαν τυχαία στο εργαστήριο από άλλες εργασίες.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, το ίδιο το κύπελλο είναι ένα πολύ σπάνιο παράδειγμα τεχνικής καθώς γύρω από το γυαλί υπάρχει ένα διακοσμητικό «πλέγμα» στο αρχικό επίπεδο επιφανείας, που ήδη αποτελεί ένα εκπληκτικό δείγμα των καλλιτεχνικών δυνατοτήτων του κατασκευαστή του.

Αν και σε άλλα τεχνουργήματα διακρίνεται απλά ένα γεωμετρικό αφηρημένο σχέδιο,
στο συγκεκριμένο κύπελλο έχουμε μία ολόκληρη παράσταση, μια σύνθεση με φιγούρες από την ιστορία του βασιλιά Λυκούργου, οπότε και το κύπελλο πήρε την ονομασία του.

Το Κύπελλο του Λυκούργου – αριστερά στη σκιά και δεξιά κοντά σε φως Από πού προέρχεται το «Κύπελλο του Λυκούργου»; Ποιός το έφτιαξε; Ποιά τεχνική χρησιμοποίησε ο καλλιτέχνης πριν από 1600 χρόνια;



Μέχρι να πάρουμε μία ικανοποιητική εξήγηση δείτε το εκπληκτικό «Κύπελλο του Λυκούργου» και τις «εκφράσεις» του στις εναλλαγές του φωτός:

Ancient Cup Made With «Nano-Technology?»

Για υπότιτλους:
Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά





diadrastika

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)