Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Σημαντική ανακάλυψη: Βρέθηκαν απεικονίσεις σκύλων σε κυνήγι με ανθρώπους 8.000 χρόνων – Είναι οι παλαιότερες (vid)















Επιστήμονες ανακάλυψαν σκαλισμένες σε βράχους στην έρημο
της βορειοδυτικής Αραβίας τις αρχαιότερες μέχρι σήμερα απεικονίσεις σκύλων, που χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 8.000 χρόνια. Είναι αξιοσημείωτο ότι δύο από τους σκύλους, οι οποίοι είναι χαραγμένοι στο ασβεστολιθικό πέτρωμα, εμφανίζονται να είναι δεμένοι με λουρί που κρατά άνθρωπος, κατά πιθανότητα κάποιος κυνηγός.



«Για πραγματική εντυπωσιακή ανακάλυψη» έκανε λόγο η αρχαιοζωολόγος Μελίντα Ζάντερ του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον. Όπως είπε, σύμφωνα με το “Science”, «είναι η μοναδική πραγματική απεικόνιση που έχουμε από τόσο παλιά για ανθρώπους να χρησιμοποιούν σκύλους για κυνήγι». Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθεί τόσο η ηλικία όσο και το νόημα των βραχογραφιών.


Όμως ακόμη κι αν τελικά αποδειχθεί ότι οι εικόνες είναι κάπως πιο πρόσφατες, εάν όντως απεικονίζονται λουριά, τότε είναι σίγουρα τα αρχαιότερα που έχουν ποτέ βρεθεί και μια ένδειξη ότι οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να εκπαιδεύουν και να αξιοποιούν τους σκύλους
για το κυνήγι πολύ πιο νωρίς από ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες. Μέχρι τώρα η αρχαιότερη γνωστή απεικόνιση λουριού προέρχεται από την Αίγυπτο και είναι ηλικίας περίπου 5.500 ετών. Ορισμένοι άλλοι επιστήμονες αφήνουν πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για λουρί γύρω από το λαιμό των αραβικών σκύλων, αλλά για κάτι άλλο συμβολικό.


Η συγκεκριμένη περιοχή της αραβικής χερσονήσου πριν χιλιάδες χρόνια δεν ήταν έρημος, αλλά διέθετε ποτάμια, λίμνες και πλούσια βλάστηση. Εκτιμάται ότι περίπου πριν από 10.000 χρόνια κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες τριγύριζαν σε αυτή την περιοχή και αυτοί μάλλον δημιούργησαν τις βραχογραφίες.
Μέχρι σήμερα ερευνητές έχουν φέρει στο φως περίπου 350 εικόνες σκύλων από την προϊστορική Αραβία.


Πρόκειται για ζώα μεσαίου μεγέθους, με σηκωμένα αυτιά, κοντές μουσούδες και κουλουριασμένες ουρές. Σε μερικές απεικονίσεις τα σκυλιά αντιμετωπίζουν άγριους γάϊδαρους, σε άλλα δαγκώνουν τους λαιμούς και τις κοιλιές γαζελών και αίγαγρων, ενώ σε κάποιες ακολουθούν ανθρώπους που έχουν τόξο και βέλη.


Σύμφωνα με τη Μαρία Γκουαγκνίν του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Μελέτη της Ανθρώπινης Ιστορίας στην Ιένα, η οποία εδώ και χρόνια μελετά τις εικόνες των αραβικών σκύλων, αυτές έχουν ηλικία 8.000 έως 9.000 ετών και είναι αρχαιότερες από ανάλογες απεικονίσεις σκύλων σε κεραμικά από το Ιράν, που έχουν ηλικία το πολύ 8.000 ετών.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Γκουαγκνίν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανθρωπολογικής αρχαιολογίας “Journal of Anthropological Archaeology”, εκτιμούν ότι οι σκύλοι της Αραβίας προέρχονταν από την εξημέρωση αραβικών λύκων, η οποία πιθανώς συνέβη πριν από 15.000 έως 30.000 χρόνια.







pentapostagma.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)