Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Τρύπα-μυστήριο, πιο μεγάλη από τη μισή Ελλάδα, εντοπίστηκε στην Ανταρκτική






Μία μυστηριώδες τρύπα με μέγεθος μεγαλύτερο από το Δουβλίνο και κατά πολύ μεγαλύτερο από τη μισή έκταση της Ελλάδας, εμφανίστηκε στους θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής.



Σύμφωνα με το National Geographic, η τρύπα ανακαλύφθηκε πριν από ένα μήνα, από επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Τορόντο και του προγράμματος SOCCOM, οι οποίοι παρακολουθούσαν στενά την περιοχή με αφορμή την εμφάνιση παρεμφερούς τρύπας τον περασμένο χρόνο.

Η τρύπα υπολογίζεται πως έχει έκταση περίπου 78.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θεωρείται η μεγαλύτερη “polynya” (η ονομασία του φαινομένου) στη Θάλασσα Γουέντελ της Ανταρκτικής από τη δεκαετία του 1970 έως και σήμερα.
«Μες στο καταχείμωνο, για παραπάνω από ένα μήνα, είχαμε όλη αυτή την έκταση ανοιχτού νερού» αναφέρει ο Kent Moore, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο. «Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο που αυτή η polynya εξαφανίστηκε για 40 ολόκληρα χρόνια και τώρα επέστρεψε».

Ο σκληρότατος χειμώνας της Ανταρκτικής καθιστά την εύρεση τέτοιων τρυπών δύσκολη,
επομένως και τη μελέτη τους. Ο Moore δήλωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες με σκοπό να βρουν τι ακριβώς προκαλεί την εμφάνιση τέτοιων τρυπών μετά από τόσα χρόνια, ενώ θεωρεί πως ενδεχομένως το νέο αυτό άνοιγμα να το χρησιμοποιούν θηλαστικά ώστε να αναπνέουν.

Ο καθηγητής συμπλήρωσε πως οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακόμη εάν αυτή η polynya θα επηρεάσει τους ωκεανούς και το κλίμα της Ανταρκτικής ή αν σχετίζεται κάπως με την κλιματική αλλαγή.

«Δεν κατανοούμε ακόμη το μελλοντικό αντίκτυπο της τρύπας».




pentapostagma.gr



Το διαβάσαμε από το: Τρύπα-μυστήριο, πιο μεγάλη από τη μισή Ελλάδα, εντοπίστηκε στην Ανταρκτική http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2017/10/blog-post_261.html#ixzz4vfn5e0Bo

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)