Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Η σκοτεινή πλευρά του Εuro 2012




Αν και υπάρχει δικαιολογημένος ενθουσιασμός για την συνδιοργάνωση του Euro 2012 στην Ουκρανία, η οργάνωση του γεγονότος τονίζει επίσης, την ανικανότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει τις υποδομές και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, λέει ο Yuriy Plyas.

Ο Yuriy Plyas αναλύει την ουκρανική πολιτική και είναι αρχισυντάκτης του Ουκρανικoύ Ιδρύματος για τη Δημοκρατία - ιστοσελίδα «People First» .

«Το  καλοκαίρι για όλο το μήνα η Ουκρανία και η Πολωνία θα γίνουν αρένα για ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα της ζωής του ποδοσφαίρου στον πλανήτη - το Euro 2012. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ήδη στο μακρινό έτος του 2007, όταν οι δύο χώρες επιλέχθηκαν να είναι οι μελλοντικοί οικοδεσπότες του εκλεκτού αυτού τουρνουά, τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Πολωνοί έλαμψαν με αισιοδοξία.

Στην πραγματικότητα, η αισιοδοξία είναι πολύ μεταδοτική, αλλά αυτό δεν επηρέασε τους λειτουργούς του UEFA όταν ένα χρόνο αργότερα έφτασαν να ελέγξουν ό, τι έχει γίνει για το Euro 2012 στην Ουκρανία. Μετά την επίσκεψη αυτή υπήρξε μια περίοδος κατά την οποία στους κύκλους του ποδοσφαίρου υπήρχε η παράξενη φήμη ότι θα στερηθούμε του δικαιώματος να διεξάγουμε το Euro 2012.

Λίγη προετοιμασία, πολλά αναπάντητα ερωτήματα και ορισμένες επισφαλείς συναλλαγές που έλαβαν χώρα στο κράτος γύρω από τα έργα υποδομής του Euro 2012 θεωρήθηκαν λόγοι για αυτό.

Ωστόσο, η θετική στάση του προέδρου της UEFA, του θρυλικού Michel Platini, στις χώρες μας έχει παίξει τον ρόλο της. Η ιδιαιτερότητα της ουκρανικής νοοτροπίας έχει παίξει, επίσης, κάποιο ρόλο, στο κάτω-κάτω, είναι σύνηθες για τον λαό μας να καλύπτει τη διαφορά με γρήγορο ρυθμό και να εκτελεί εργασίες ως αποτέλεσμα ηρωικών προσπαθειών.

Η διαχείριση της UEFA τώρα, επισημαίνει, επίσης, την παρουσία κάποιων άλυτων προβλημάτων. Ο επιχειρησιακός διευθυντής της UEFA Martin Kallen, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Berner Zeitung, έχει παρατηρήσει ότι η οργάνωσή του είναι σε δυσχερή θέση λόγω των υφιστάμενων προβλημάτων υποδομής. Ο διπλωματικός κ. Kallen δεν διευκρίνισε ότι αυτή η παρατήρηση έχει να κάνει κυρίως με το κράτος.

Η Πολωνία, επί μακρόν υποστηριζόμενη από την ΕΕ, έχει καταφέρει να φτάσει σε επίπεδο απρόσιτο για την σημερινή Ουκρανία. Προβλήματα στον τομέα αυτό, μεταξύ άλλων, έχουν φέρει, επίσης, σημαντικές απογοητεύσεις για τους Ουκρανούς οπαδούς και τις επιχειρήσεις.

Η πλειοψηφία των εθνικών ομάδων που θα συμμετάσχουν στο Euro 2012 αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν καταλύματα έξω από την Ουκρανία. Τέτοιες αποφάσεις έχουν ληφθεί ακόμη και από διάφορες εθνικές ομάδες που θα παίξουν σε προκριματικούς αγώνες στα γήπεδα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Δανικής ομάδας.

Ακόμη και οι Ρώσοι γείτονές μας έχουν αποφασίσει να καταλύσει η εθνική τους ομάδα στη Βαρσοβία. Μόνο τέσσερις ομάδες που συμμετέχουν στο Euro 2012 αποφάσισαν να επιλέξουν την Ουκρανία ως προσωρινό σπίτι τους (Γαλλία, Σουηδία, Ελλάδα και η ίδια η Ουκρανία), γεγονός που προκαλεί ορισμένη θλίψη.

Ένα άλλο πρόβλημα που εκφράστηκε είναι γνωστό σε όλους τους πολίτες της Ουκρανίας. Αυτό το πρόβλημα είναι η ποιότητα των δρόμων. Και παρόλο που, όπως ο υπάλληλος επισήμανε, οι Ουκρανικές αρχές εργάζονται δραστήρια προς αυτή την κατεύθυνση, το ζήτημα αυτό δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς.

Αξίζει την προσοχή το γεγονός ότι ορισμένες οδικές αρτηρίες σημαντικές για το μελλοντικό Euro 2012 παραμένουν σε μη ικανοποιητική κατάσταση. Εκτός αυτού, ένα μέρος από αυτούς τους δρόμους το οποίο έχει πρόσφατα «επισκευαστεί», απαιτεί και πάλι την προσοχή των αντίστοιχων υπηρεσιών. Και αυτό τη στιγμή που η Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Οδού της Ουκρανίας έχει λάβει 37 δισεκατομμύρια grivnas (περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ) πιστώσεις στο πλαίσιο των κρατικών εγγυήσεων με σκοπό την κατασκευή δρόμων Ευρωπαϊκής ποιότητας για το Euro 2012. Έτσι, αγαπητοί οικοδόμοι, πού είναι τα αποτελέσματά σας;

Επιπλέον, είναι πιθανό να αποδειχθεί ότι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στην πραγματικότητα δεν είναι οικονομικά επικερδές. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία προηγούμενων διοργανωτών, όπως η Πορτογαλία, η Αυστρία και η Ελβετία – οι οποίες ξόδεψαν όλες περισσότερα απ’ ό, τι έλαβαν από την UEFA και τον τουρισμό – το «στήσιμο» της εικόνας και η ανάπτυξη των εσωτερικών υποδομών είναι τα κύρια επιτεύγματα στα οποία η Ουκρανία και η Πολωνία θα πρέπει να υπολογίζουν.

Έχοντας αναλύσει τα στοιχεία σε ανοικτές πηγές, είναι δυνατή η πρόβλεψη ότι, ως αποτέλεσμα της διεξαγωγής του Euro 2012, η Ουκρανία θα λάβει περίπου 1 δις ευρώ από τα συνολικά έσοδα. Περίπου 75 εκατομμύρια από το συγκεκριμένο ποσό θα ληφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα έξοδα του κράτους μας για τη διοργάνωση του πρωταθλήματος, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, θα ανέλθουν σε 8-15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, η Πολωνία σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την προετοιμασία του πρωταθλήματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί να αντισταθμίσει το ένα τρίτο αυτού. Οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν σπεύσει να επενδύσουν στην Ουκρανία. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η κρίση, η πολιτική αστάθεια και η αδυναμία της ουκρανικής ηγεσίας να διατυπώσει με σαφήνεια τουλάχιστον ένα επενδυτικό σχέδιο είναι οι λόγοι αυτής της κατάστασης. Ως εκ τούτου, η Ουκρανική πλευρά, στην προετοιμασία για το Euro 2012, θα πρέπει να στηριχθεί κυρίως σε δικούς της πόρους.

Η έλλειψη διορατικότητας των ουκρανικών αρχών αποδεικνύεται, επίσης, στο περιεχόμενο της ερώτησης για το τι θα κάνουμε με όλες τις υποδομές που κατασκευάζονται μετά τη λήξη του πρωταθλήματος. Ναι, η πλειοψηφία των αθλητικών υποδομών και οι συσσωρευμένες ικανότητες των αεροδρομίων μπορούν, και θα είναι, χρήσιμες στο μέλλον, αλλά ο αριθμός των νεόκτιστων ξενοδοχείων και ξενώνων δεν θα ικανοποιήσουν σίγουρα τις ανάγκες της τουριστικής αγοράς του κράτους μας.

Ας σημειωθεί ότι υπάρχουν προβλήματα ακόμη και με τα κυριότερα έργα του αθλητισμού. Είναι ευρέως γνωστό ότι η τιμή που καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό για την ανοικοδόμηση του «Olimpiyskyi» (γηπέδου) σπάει όλα τα ρεκόρ του «οικονομικού». Και η θέση του γηπέδου στη Lviv βρίσκεται κοντά όχι μόνο στους κατοίκους, αλλά και στα βοοειδή που βόσκουν γύρω από το ξενοδοχείο.

Ή ίσως αυτή είναι η τεχνογνωσία της Lviv και στο μέλλον προβλέπεται ότι τα βοοειδή θα είναι οπαδοί των ποδοσφαιριστών μας στη σύγχρονη αρένα μαζί με τους ανθρώπους. Ή ίσως οι οπαδοί μας πρόκειται να θεωρηθούν ότι είναι τα βοοειδή και οι άνθρωποι στα γραφεία δεν σκέφτονται για το πώς οι οπαδοί πρόκειται να φτάσουν στο αθλητικό συγκρότημα...

Αλλά, για να μην είμαστε πάρα πολύ αρνητικοί, είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι το σύνολο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του κόσμου του ποδοσφαίρου έχει εκφράσει θετικές ελπίδες για το πρωτάθλημα στην Ουκρανία και την Πολωνία. Πολλά έχουν ήδη γίνει στο κράτος μας για μια αντάξια εκτέλεση του Euro 2012. Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες αξιολογούν την ετοιμότητα για την εκδήλωση αυτή στο επίπεδο του 90% και αυτό πέντε μήνες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος.

Τώρα δεν θα υπενθυμίσουμε υποσχέσεις που δεν κρατήθηκαν και τους υπερχρεωμένους προϋπολογισμούς, ώστε να μην χαλάσει το κλίμα πριν από τις ημέρες του αθλητισμού. Ωστόσο, όπως το δημόσιο πρόσωπο Vitaliy Klychko έχει προτείνει, «μετά το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, θα ήταν καλό να εξετάζουμε τις διοικητικές αποφάσεις που λαμβάνονται από τις αρχές και τον έλεγχο που θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί από την αντιπολίτευση. Ελπίζουμε ότι η εισαγγελία θα βοηθήσει αποτελεσματικά σε αυτή την πρωτοβουλία».

http://euractiv.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)